Waterkwaliteit Beuningse Plas

Het water van de Beuningse Plas is aanlokkelijk om in te zwemmen. De waterkwaliteit wordt nu echter niet onderzocht, dus zwemmen wordt afgeraden. Let ook op bij de overzijde van de plas. Dit is het werkgebied van de ontzanding en toegang is verboden. Het zand is niet geschikt om te spelen en kan instorten. Dit is levensgevaarlijk.

Als de Beuningse Plas volledig is aangelegd, is de waterkwaliteit waarschijnlijk goed genoeg om in te zwemmen. In deze tussenfase gaat de gemeente Beuningen het water monitoren om te bepalen of het geschikt is als zwemwater. Dat is nu echter nog niet voldoende onderzocht en zwemmen wordt daarom afgeraden. Dat geldt ook voor het zwemmen in de grote rivieren en in kanalen. Ook dit kan levensgevaarlijk zijn door bijvoorbeeld stromingen, passerende schepen, onderkoeling, draaikolken, zuiging e.d. Als u op deze locaties toch willen zwemmen, is dat volledig op eigen risico.

Help mee aan geschikt zwemwater

Om in de toekomst schoon zwemwater te krijgen, kunt u nu al helpen. Belangrijk is dat er geen verontreiniging in het water komt. Honden-, paarden- en vogelpoep langs de waterkant stroomt bijvoorbeeld bij de eerste regenbui al in het water. Help daarom mee en ruim de poep van uw hond op. En laat geen honden of paarden in het water zwemmen. Voer ook de eendjes niet, want brood en etensresten kunnen ervoor zorgen dat ze sterven en geeft teveel voedsel in het water. Dat leidt weer tot algenbloei. De verontreinigingen kan je niet zien, maar blijf in ieder geval uit het water als er een drijflaag zichtbaar is.

Varen en zwemmen

In de Beuningse Plas zijn alleen kleine boten met maximaal een fluistermotor toegestaan. Boten en zwemmers gaan niet altijd goed samen. Zwemmers zijn namelijk vaak moeilijk zichtbaar en erg kwetsbaar in het water. Daarom wordt in de toekomst het zwemgebied afgezet met een drijflijn.

Zwemmersjeuk en blauwalg

Dit voorjaar is er al zwemmersjeuk geconstateerd in de Beuningse Plas. Dat is hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Dit weer is echter ideaal voor het ontstaan van blauwalg. Dat is wel giftig voor mens en dier. Er zijn borden geplaatst om hiervoor te waarschuwen.

Aangewezen zwemlocaties

U kunt wel veilig zwemmen in aangewezen zwemlocaties. Bijvoorbeeld de Groene Heuvels, Berendonck of de Gouden Ham. Op deze locaties wordt de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne periodiek gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. En de actuele zwemwaterkwaliteit staat op de website www.zwemwater.nl.