Jaarverslag interne klachtenbehandeling 2024
Dit is het jaarverslag van de klachtencoördinator over de interne klachtenbehandeling van de gemeente Beuningen in 2024.
Totaal overzicht klachten
In 2024 ontving de gemeente 16 klachten.
Totaal aantal klachten
In een aparte bijlage vindt u een uitgebreid overzicht van de aard van de klachten met een beschrijving hoe de gemeente de klachten afhandelde. Het is niet duidelijk aan te geven waarom het aantal klachten lager was dan in de voorgaande jaren.
Informele klachtenbehandeling
In 15 gevallen was het mogelijk om de klachten met de klager en de betrokken afdeling op te lossen.
Formele interne klachtenbehandeling
In 2024 behandelden we 1 klacht volgens de formele procedure.
Externe klachtenbehandeling
In 2024 behandelde de gemeentelijke ombudsman geen formele klachten volgens de procedure van de externe klachtenbehandeling. Wel wees de gemeentelijke ombudsman in 6 gevallen klagers door naar de gemeente om hun klachten te bespreken.
Klagers benaderen de gemeentelijke ombudsman ook rechtstreeks zonder dat er al een formele interne klachtenprocedure heeft plaatsgevonden. In die gevallen neemt de ombudsman contact op met de klager en met de klachtencoördinator. Soms is het voldoende om de betrokken afdeling weer in contact te brengen met de klager. Een andere keer volgt wel een klachtenbehandeling. Meer informatie over de werkzaamheden van de gemeentelijke ombudsman vindt u in het aparte jaarverslag.
Jaartal | aantal klachten |
---|---|
2020 | 29 |
2021 | 24 |
2022 | 29 |
2023 | 34 |
2024 | 16 |
Samenvatting
De gemeente zet al jaren in op informele klachtenbehandeling volgens de principes van prettig contact met de overheid. In 2024 zagen we dat we op 1 klacht na alle klachten via die route met de klager konden bespreken en vaak oplossen. Het is inwoners bijna nooit te doen om een formele klachtenprocedure te starten. Ze willen dat wij naar hen luisteren en bekijken of we er samen uit kunnen komen. Soms is het alleen begrip tonen of willen leren van tips die inwoners meegeven omdat ze zelf een minder prettige ervaring hadden in de communicatie met ons. Direct persoonlijk contact staat hierbij centraal.
Het is wel van belang dat we altijd uitleggen dat we eerst samen met de klager willen kijken naar een informele aanpak. De klager moet hiermee instemmen. Ook moet het verschil met de formele klachtenbehandeling duidelijk zijn voor de klager. Zo staat de weg naar de gemeentelijke ombudsman alleen open na een formele klachtenbehandeling.
We zetten ons steeds meer in voor een goede afstemming met inwoners, transparantie als het gaat om informatievoorziening en inwonersparticipatie. Ook besteden we aandacht aan duidelijke taal. Toch communiceren we nog vaak te weinig of te laat terwijl we wel druk bezig zijn met een zaak. Dit zorgt voor onnodige klachten.
Met het vaststellen van ons nieuwe dienstverleningsconcept in maart 2025 gaan we aan de slag met het creëren van een inwonergerichte mindset bij iedereen. Dus niet alleen voor de afdelingen met veel klantcontact. Allemaal dragen we bij aan een goede dienstverlening.
Aanbevelingen
- De behoorlijkheidswijzer regelmatig onder de aandacht brengen.
Behoorlijk overheidsoptreden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bij de behandeling van klachten is de behoorlijkheidswijzer van de Nationale ombudsman nog steeds actueel. Hoewel deze al in 2009 is uitgebracht, zijn de kernwaarden die hierin zijn vastgelegd nog steeds van belang voor hoe de overheid met inwoners en hun belangen omgaat. De wijzer dient als een leidraad voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling.
De kernwaarden in de behoorlijkheidswijzer zijn:
A. Open en duidelijk
B. Respectvol
C. Betrokken en oplossingsgericht
D. Eerlijk en betrouwbaar
- Actief inzetten op het tussentijds informeren van de inwoner over de stand van zaken van de behandeling van verzoeken en/of aanvragen.
Daarnaast is er ook extra aandacht nodig voor het reageren op terugbelverzoeken. Op 18 maart stelde het college het nieuwe dienstverleningsconcept vast en gaf het opdracht voor de uitvoering hiervan via een tweejarig uitvoeringsplan. We spraken daarin af om onze serviceafspraken te herijken en periodiek te meten op beloofde en behaalde resultaten. We brengen opnieuw bij iedereen onder de aandacht waar we voor staan als het gaat om een goede dienstverlening. We gaan hierop meten en rapporteren periodiek. Zo is voor iedereen inzichtelijk hoe het gaat en waar we nog meer aandacht aan moeten besteden.
- Extra aandacht schenken aan de kwaliteit van dienstverlening die wij willen leveren bij het aangaan van samenwerkingen met andere organisaties en het monitoren hierop.
Als gemeente besten wij taken uit. Ook dan blijven wij verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan en inwoners mogen ons daarop aanspreken.
- Aandacht besteden aan het agressieprotocol in de hele organisatie en niet alleen bij medewerkers met veelvuldig klantcontact.
Soms is het nodig om ongewenst gedrag te begrenzen. We hebben helaas te maken met soms minder geduldige inwoners en in een enkel geval ook met agressief gedrag. Hoewel wij staan voor een goede dienstverlening voor iedereen moet duidelijk zijn voor inwoners en medewerkers waar de grenzen liggen en op welke wijze wij omgaan met gedrag dat niet toelaatbaar is.