Wintertips gft-afval

Tijdens vorstperioden moet u zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat het (gft)afval vastvriest in de container. Containers waarvan de inhoud is vastgevroren kan Dar niet legen. Volg daarom de volgende tips om het vastvriezen tegen te gaan.

  1. Zet uw container de nacht voor de inzameling in de berging of garage. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het afval tijdens de lediging blijft vastzitten. Zet uw container op de inzameldag wel vóór 7.30 uur ´s ochtends aan de straat.
  2. Zet de container bij aanhoudende vorst zowel overdag als ’s nachts binnen. Als dat niet mogelijk is, zoek dan een ander beschut plekje, bijvoorbeeld onder een afdak of uit de wind tegen een muur.
  3. Als de container leeg is, kunt u een dunne krant of kartonnen eierendoos op de bodem van de container leggen. Dit neemt het vocht op en voorkomt het vastvriezen van afval.
  4. Gooi het afval niet te nat in de container. Laat het afval uitlekken voordat het in de container gaat. Hoe minder water erin zit, hoe minder kans op bevriezing.
  5. Steek het afval eventueel met een schoffel of schop langs de wanden een beetje los.
  6. Ontdooi vastgevroren afval in de container niet met zout of antivriesmiddel. Dit verstoort namelijk het composteringproces en antivriesmiddelen zijn bovendien schadelijk voor het milieu.

Vragen over afval?

Op de pagina over afvalinzameling vindt u meer informatie over de verschillende afvalsoorten. Kijk voor meer informatie op www.dar.nl.