Voorwaarden voor aansluiting op het gemeentelijk Riool

De voorwaarden zijn afhankelijk in welk gebied u de rioolaansluiting aanvraagt. Op deze pagina leest u daar meer over.

Waaruit bestaat de aansluiting

  • Binnen de bebouwde kom: Normaliter ligt binnen de bebouwde kom een vrijverval stelsel. Dit is het openbaar riool waarbij het afval- / hemel- /grond- water door hoogteverschil (zwaartekracht) wordt getransporteerd. Mogelijk worden de verschillende type water ook apart (gescheiden) afgevoerd. Het aansluiten bestaat uit het leggen van één of meerder leiding(en) vanaf het openbaar riool tot en met het plaatsen van het aansluitpunt (ontstoppingsvoorziening gelegen op particulierterrein). Het is dus mogelijk dat u meerder aansluitingen krijgt bij een gescheiden stelsel.
  • Buiten de bebouwde kom: Normaliter ligt buiten de bebouwde kom mechanische riolering (drukriolering). Dit is het openbaar riool voor de afvoer van uitsluitend afvalwater wat getransporteerd wordt door pompen ed. Het aansluiten bestaat soms uit het plaatsen van een pompput met sturingskast en bekabeling en/of een leiding vanaf een pompput en het plaatsen van het aansluitpunt (ontstoppingsvoorziening gelegen op particulierterrein). Deze werkzaamheden (binnen en buiten bebouwde kom) worden door de gemeente of namens de gemeente door een particulier bedrijf uitgevoerd.

De aansluiting: waar komt het, wie doet wat.

Het werkterrein moet ruimte bieden 

Voor de uitvoering van de werkzaamheden is het noodzakelijk dat u het werkterrein vrij maakt van opslag zodat de aangevraagde aansluitingen kunnen worden gemaakt. Indien er sprake is van meerdere aan te sluiten percelen worden de aansluitingen gelijktijdig, dat wil zeggen in één werkgang gemaakt.
 

Plaats van aansluitpunt 

Het aansluitpunt (controleput) wordt geplaatst op particulier terrein, ongeveer 500mm van af de erfscheiding op particuliere grond. Dit aansluitpunt is de scheiding tussen het particuliere riool en het openbare riool en maakt na plaatsen deel uit van de particuliere afvoerleiding. In sommige bestaande situaties komt het voor dat deze controleput nooit geplaatst is. De kadastrale-erfscheiding is dan de overgang tussen het particuliere riool en het openbare riool.

Controle aansluiting 

Wanneer de aansluiting op een (druk)rioleringssysteem wordt gemaakt, mag de daadwerkelijke aansluiting op de controleput niet eerder worden gemaakt, dan nadat de op particulier gelegen leiding door of vanwege de gemeente, in openliggende sleuf, is gecontroleerd en goedgekeurd. Het tijdstip van de controle dient twee werkdagen voor het geplande tijdstip worden aangemeld op telefoonnummer 14 024, bij de afdeling Buitenruimte.

Aansluitplicht 

De particuliere leiding moet worden aangesloten op het aansluitpunt. U betaald vanaf dat moment ook rioolretributie verschuldigd zoals bepaald in de “Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing”.

Geen aansluiting septic/tanks 

Eventueel aanwezige septic/tanks, zinkputten en dergelijke mogen niet in verbinding staan met de leiding die afvoert naar het gemeentelijke rioleringssysteem.

Regels voor particuliere afvoerleiding 

Hiermee bedoelen we de leiding van woning tot en met controleput. Het particuliere riool moet voldoen aan, de in de Aansluitverordening riolering, Bouwverordening van de gemeente Beuningen evenals de in het Bouwbesluit, omschreven eisen.

Particuliere afvoerleiding 

Deze is voor eigen rekening. De particuliere leiding(en) wordt/worden aangelegd, beheert en onderhouden door, onder verantwoordelijkheid van en op kosten van, de eigenaar of toekomstige eigenaar van het perceel. Hier valt ook het aansluitpunt onder nadat deze geplaatst is. De gemeente draagt hiervoor geen verantwoording.

De toegankelijkheid van belang bij verstoppingen en storingen.

Bij een verstopping of een andere calamiteit in de particuliere afvoerleiding, stelt de eigenaar/gebruiker de locatie van de verstopping vast door het aansluitpunt te open. Als het aansluitpunt vol staat, bevindt de verstopping zich in de perceel aansluitleiding. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente en wordt de verstopping kosteloos verholpen.

Verstopping 

Is het aansluitpunt leeg of verstopt in het aansluitpunt zelf, dan is de verstopping gelegen in de particuliere afvoerleiding. De eigenaar/gebruiker dient de verstopping zelf te verhelpen. Als de eigenaar/gebruiker zonder voorafgaande toestemming van de gemeente, zelf of aan een bedrijf opdracht geeft tot het verrichten van werkzaamheden, komen de kosten daarvan voor rekening van de eigenaar/gebruiker.

Storing moet snel verholpen kunnen worden 

De controleput en/of pompput met besturingskast (drukriolering), dient altijd voor of vanwege de gemeente gemakkelijk bereikbaar te zijn.
 

Recht van toegang 

Teneinde controle- en herstelwerkzaamheden te kunnen verrichten, verleent gebruiker van de aansluiting de gemeente of door de gemeente ingeschakelde derden, op een daartoe strekkend verzoek steeds toegang tot het perceel c.q. de controleput en/of pompput met sturingskast (drukriolering). hiervoor is vaak een zakelijk recht van opstal geregeld, dit is notarieel vastgelegd, in de eigendomsakte van het perceel.


Twee woningen op een controleput 

Wanneer op een controleput of pompput twee naburige percelen zijn aangesloten, verleent de bewoner/eigenaar op wiens perceel zich de controleput of pompput bevindt, ook toegang tot het perceel c.q. de controleput, wanneer een storing/verstopping in de afvoer van de naburige medegebruiker dit noodzakelijk maakt. Ook dit wordt geregeld in een zakelijk recht van opstal, dit is notarieel vastgelegd, in de eigendomsakte van het perceel.

Geen obstakels aanbrengen 

Het is niet toegestaan om obstakels van welk aard dan ook (zoals bomen, struiken, verharding, grond, vuil, 
bebouwing en dergelijke) boven de controleput dan wel boven of in de directe nabijheid van de pompput/kast (drukriolering) aan te brengen. Onder directe nabijheid wordt verstaan dat de kast (drukriolering) zonder verhindering te open is en er om de put een vrije ruimte van 1.5 mtr. is.

Wat, hoe en hoeveel men mag lozen.

Het is verboden op de riolering afvalwater te lozen dat door samenstelling, eigenschappen, temperatuur of 
hoeveelheid.

Voorkom schade 

  • gevaar, schade of hinder kan opleveren;
  • de goede werking van de riolering, of voor andere op het rioleringssysteem aangeslotenen kan beïnvloeden;
  • de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie of enig ander werk dat de waterbeheerder in beheer heeft en waarop de gemeentelijke riolering is aangesloten, kan beïnvloeden.
  • schadelijk of verontreinigend kan zijn voor het uiteindelijk ontvangende oppervlaktewater.

Geen versnijders 

Het is verboden op de riolering afvalwater te lozen dat afvalstoffen bevat, die door de versnijdende of vermalende apparatuur zijn versneden of vermalen.


Sluit aan op het juiste riool 

Wanneer aansluiting op meerdere systemen plaatsvindt (vuilwatersysteem (DWA leidingkleur grijs), 
hemelwatersysteem (HWA leidingkleur bruin)) mag het huishoudelijke afvalwater uitsluitend worden aangesloten op het vuilwatersysteem en het andere afvalwater (neerslag afkomstig van dakvlakken en/of verharde (parkeer-)terreinen en dergelijke) uitsluitend op het desbetreffende hemelwatersysteem. 


Geen hemelwater op (druk)riool 

In geval van aansluiting op een drukrioleringssysteem is het uitsluitend toegestaan huishoudelijk afvalwater te lozen. Maximale stroomsnelheid met van ongeveer 0,55 liter per seconde (ongeveer 2 m³/h) tot een maximale hoeveelheid van 10m³/dag. Het is verboden andersoortig afvalwater, opgepompt grondwater, dan wel van verharde oppervlakken afstromend regenwater of andersoortig neerslag af te voeren op het gemeentelijke drukrioleringssysteem. Ook bij een normaal rioolsysteem wordt een afkoppelbeleid gehanteerd, wat is opgenomen in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRWP 2018-2022). Dit houd in dat er op het perceel naar alle redelijkheid een oplossing moet worden gezocht voor het afvoeren van hemelwater, hiervoor kunnen vergunningen nodig zijn van het Waterschap. Is het aantoonbaar niet mogelijk om hemelwater te verwerken op eigen perceel dan moet het hemelwater gescheiden worden aangeleverd richting het aansluitpunt, nabij de perceelgrens. Voor de grote van de berging/infiltratievoorziening moet worden gerekend met 45 ltr/m².


Zwembaden 

Wanneer sprake is van afvoer van zwembadwater moet de zwembadafvoer voor de controleput op het particuliere vuilwaterriool worden aangesloten. Voor een optimaal functioneren, moet zwembadafvoer via een gedoseerde afvoer worden geloosd. Bij aansluiting op een drukrioleringssysteem mag de lozing van het zwembadwater uitsluitend plaatsvinden tussen 22.00 uur ´s avonds en 04.00 uur ´s morgens, met een maximum van ongeveer 0.5 liter per seconde (ongeveer 1,5 m³/h). Bestrating rondom om het zwembad mag niet afvoeren op het vuilwaterriool maar moet afvoeren op het Hemelwaterriool.

Wijziging in de afvoer 

Burgemeester en wethouders moeten worden ingelicht als de hoeveelheid en/of de aard van het af te voeren rioolwater op de gemeentelijke riolering wijzigt. Dit kan voorkomen als de bestemming van het pand gewijzigd wordt.


Voor bedrijven gelden nog andere voorwaarden 

Naast de in deze Algemene Voorwaarden opgenomen voorschriften zijn bedrijven gebonden aan de bepalingen die zijn opgenomen in de voor de bedrijfsvoering vereiste vergunningen (met name de Milieuvergunning) en of vergunningen van het Waterschap (bv. Wet verontreiniging oppervlaktewater (WVO)).


Sanctie 

Wanneer als gevolg van, het niet nakomen van, enige in deze algemene voorwaarden omschreven bepalingen. Directe of indirecte schade ontstaat aan eigendommen van de gemeente of derden. aan zaken welke bij de gemeente in beheer zijn, is de aangesloten overtreder aansprakelijk en zal de gemeente de daaraan verbonden kosten op de aangeslotene verhalen. Onder dergelijke schade wordt mede verstaan personele kosten verband houdende met extra inzet van personeel als gevolg van het niet voldoen aan het bepaalde in artikel 2 en de artikelen 9 tot en met 12.

Kosten

Voor het realiseren van de aansluiting worden de werkelijke kosten, plus eenmalige aansluitkosten in rekening gebracht.

Eenmalig 

Eenmalige aansluitkosten, is 10% van de werkelijk gemaakte kosten (tot een maximum van € 500,-). De 
aansluiting wordt pas gerealiseerd nadat de gemeente de betaling van de geoffreerde kosten heeft ontvangen of hiervoor schriftelijk akkoord heeft gekregen van de aanvrager. Wanneer tussen het moment van het indienen van de aanvraag en het moment van de feitelijke aanleg van de aansluiting en tariefwijziging plaatsvindt, is het meest recente tarief verschuldigd en zal een aanvullende nota worden toegezonden.
Na aansluiting worden de eenmalige aansluitkosten, inclusief de werkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht bij de aanvrager.

Jaarlijks 

Voor het gebruik van de rioolaansluiting is een jaarlijks bij te stellen bedrag aan rioolretributie verschuldigd zoals bepaald in de “Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing”. Dit wordt jaarlijks verrekend bij de gemeentelijke heffingen. Is de riolering na 1 januari aangelegd dan wordt de rioolheffing voor het resterende jaar verrekend.

Twee afvoerleidingen, een keer betalen

Bij rioolaansluitingen worden de aansluitkosten bij woningen, die over vuilwaterafvoersysteem (DWA) en een hemelwaterafvoersysteem (HWA) beschikken, eenmaal in rekening gebracht. 

Toestemming en voorwaarden: voor wie bedoeld en wijzigingen zijn mogelijk. 

  • Juiste informatie naar de juiste persoon. Indien de aanvrager/gemachtigde niet de eigenaar van het aan te sluiten perceel is, dient hij ervoor te zorgen dat de eigenaar of toekomstige eigenaar een kopie van de te verlenen vergunning krijgt, inclusief de daarbij behorende voorwaarden.
  • Wijzigingsbevoegdheid. Burgemeester en wethouders kunnen afwijkende of aanvullende voorwaarden stellen.

Contact

Op telefoonnummer 14-024 kunt u terecht voor: 

  • het aanvragen van een rioolaansluiting,
  • vragen over de aansluiting,
  • opvragen van een revisietekening, waarop de plaats van de controleput is aangegeven.

In geval van verstopping in vrij vervalriool (meestal binnen de bebouwde kom) kunt 
u contact opnemen met: gemeentelijke servicelijn 024-6780876

In geval van verstoppingen of storingen bij drukriolering (meestal buiten de bebouwde kom) 
Kunt u contact opnemen met. gemeentelijke servicelijn 024-6780876