Voorwaarden voor aansluiting op het gemeentelijk Riool
De voorwaarden zijn afhankelijk in welk gebied u de rioolaansluiting aanvraagt. Op deze pagina leest u daar meer over.
Waaruit bestaat de aansluiting
- Binnen de bebouwde kom: Normaliter ligt binnen de bebouwde kom een vrijverval stelsel. Dit is het openbaar riool waarbij het afval- / hemel- /grond- water door hoogteverschil (zwaartekracht) wordt getransporteerd. Mogelijk worden de verschillende type water ook apart (gescheiden) afgevoerd. Het aansluiten bestaat uit het leggen van één of meerder leiding(en) vanaf het openbaar riool tot en met het plaatsen van het aansluitpunt (ontstoppingsvoorziening gelegen op particulierterrein). Het is dus mogelijk dat u meerder aansluitingen krijgt bij een gescheiden stelsel.
- Buiten de bebouwde kom: Normaliter ligt buiten de bebouwde kom mechanische riolering (drukriolering). Dit is het openbaar riool voor de afvoer van uitsluitend afvalwater wat getransporteerd wordt door pompen ed. Het aansluiten bestaat soms uit het plaatsen van een pompput met sturingskast en bekabeling en/of een leiding vanaf een pompput en het plaatsen van het aansluitpunt (ontstoppingsvoorziening gelegen op particulierterrein). Deze werkzaamheden (binnen en buiten bebouwde kom) worden door de gemeente of namens de gemeente door een particulier bedrijf uitgevoerd.
Kosten
Voor het realiseren van de aansluiting worden de werkelijke kosten, plus eenmalige aansluitkosten in rekening gebracht.
Eenmalig
Eenmalige aansluitkosten, is 10% van de werkelijk gemaakte kosten (tot een maximum van € 500,-). De
aansluiting wordt pas gerealiseerd nadat de gemeente de betaling van de geoffreerde kosten heeft ontvangen of hiervoor schriftelijk akkoord heeft gekregen van de aanvrager. Wanneer tussen het moment van het indienen van de aanvraag en het moment van de feitelijke aanleg van de aansluiting en tariefwijziging plaatsvindt, is het meest recente tarief verschuldigd en zal een aanvullende nota worden toegezonden.
Na aansluiting worden de eenmalige aansluitkosten, inclusief de werkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht bij de aanvrager.
Jaarlijks
Voor het gebruik van de rioolaansluiting is een jaarlijks bij te stellen bedrag aan rioolretributie verschuldigd zoals bepaald in de “Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing”. Dit wordt jaarlijks verrekend bij de gemeentelijke heffingen. Is de riolering na 1 januari aangelegd dan wordt de rioolheffing voor het resterende jaar verrekend.
Twee afvoerleidingen, een keer betalen
Bij rioolaansluitingen worden de aansluitkosten bij woningen, die over vuilwaterafvoersysteem (DWA) en een hemelwaterafvoersysteem (HWA) beschikken, eenmaal in rekening gebracht.
Toestemming en voorwaarden: voor wie bedoeld en wijzigingen zijn mogelijk.
- Juiste informatie naar de juiste persoon. Indien de aanvrager/gemachtigde niet de eigenaar van het aan te sluiten perceel is, dient hij ervoor te zorgen dat de eigenaar of toekomstige eigenaar een kopie van de te verlenen vergunning krijgt, inclusief de daarbij behorende voorwaarden.
- Wijzigingsbevoegdheid. Burgemeester en wethouders kunnen afwijkende of aanvullende voorwaarden stellen.
Contact
Op telefoonnummer 14-024 kunt u terecht voor:
- het aanvragen van een rioolaansluiting,
- vragen over de aansluiting,
- opvragen van een revisietekening, waarop de plaats van de controleput is aangegeven.
In geval van verstopping in vrij vervalriool (meestal binnen de bebouwde kom) kunt
u contact opnemen met: gemeentelijke servicelijn 024-6780876
In geval van verstoppingen of storingen bij drukriolering (meestal buiten de bebouwde kom)
Kunt u contact opnemen met. gemeentelijke servicelijn 024-6780876