Monument neergestorte bommenwerper

In de nacht van 23 juni 1943 haalde het Duitse afweergeschut een Engelse bommenwerper neer. Daarbij kwamen zes inzittenden om het leven. De plek van deze gebeurtenis ligt aan de 4Daagseroute in Beuningen. Scouting Beuningen '76 is op woensdag 17 juli 2024 de hele dag aanwezig bij het Lancastermonument in Beuningen om het verhaal te vertellen.

De nacht van 23 juni 1943

Op 23 juni 1943 werd de Engelse bommenwerper, de Lancaster LM325, om 1.38 uur geraakt door het Duitse afweergeschut. De Lancaster vloog direct in brand en cirkelde nog acht minuten door de lucht, voordat het toestel om 1.45 uur neerstortte op het grondgebied van de gemeente Beuningen. Op de piloot na, die met parachute landde in Hees bij Nijmegen, kwamen alle zes Engelse bemanningsleden om in een enorme vuurzee.

Eight minutes to Beuningen

In 2012 bracht Tim Barlow een prachtig boek uit. Zijn oudoom Jack Osborne was één van de verongelukte militairen in het vliegtuig. In dit boek worden de laatste ‘Eight Minutes to Beuningen’ beschreven en herdacht. Het beschrijft ook de levens van de bemanningsleden. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina eightminutestobeuningen.

Monument

Het Lancastermonument ligt aan de 4Daagseroute van de 2e dag van de Nijmeegse 4Daagse. 

U vindt het monument bij het viaduct aan de Verlengde Wilhelminalaan, ten zuiden van de A73. 

In 2014 adopteerde Scouting Beuningen ‘76 de plek waar het toestel neerstortte. Zij heeft het initiatief genomen om meer cachet te geven aan het huidige monument. Hieruit ontstond een samenwerking tussen de Scouting Beuningen ‘76, wijlen Ab Bruisten, Jack Muller BV, kunstenaar Hein van Houten en de gemeente Beuningen. Uit deze samenwerking is een nieuw en definitief ontwerp gekomen, gemaakt door Hein van Houten. Een ontwerp dat de realiteit weergeeft van wat er in de nacht van 23 juni 1943 is gebeurd. 73 jaar na dato, op 23 juni 2016, was de onthulling van dit nieuwe monument. 

Op de plaquette bij het monument staat de tekst: “They gave their today for our tomorrow - 23 JUNI 1943”. 

De propeller van het vliegtuig staat als oorlogsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen. De jaarlijkse dodenherdenking in Beuningen op 4 mei houden we bij dit monument.