CPO's stellen zich voor

De toekomstige bewoners van de Ecowieck in Ewijk gaan deze ecowijk zelf ontwikkelen. Maar wie zijn deze nieuwe buurtbewoners en waarom komen zij graag in uw buurt wonen. CPO Calimero en CPO Samen Ecologisch Bouwen stellen zich graag aan u voor.

CPO Calimero

Hallo! Wij zijn Calimero, een collectieve particuliere opdrachtgever, die samen een tiny-house gemeenschap gaat starten in de Ecowieck. Onze droom is een energieneutrale wijk waarin we als goede buren samenleven, in harmonie met elkaar en de natuur. Onze bewoners komen uit alle leeftijdsgroepen en in allerlei gezinssamenstellingen. Diversiteit vinden we belangrijk. 

Voor we ons inschreven voor de Ecowieck, waren we al een groep mensen met een groene visie over wonen. Toen de Ecowieck op ons pad kwam, werd het plaatje compleet. Wij hebben ons oog laten vallen op de oude boomgaard. Wij zien dit als de perfecte plek om onze groene wijk te realiseren. Een prachtige groene omgeving waarin we zoveel mogelijk van de bestaande bomen en begroeiing willen behouden. 

Onze ideeën 

We zijn niet voor niets een tiny-house gemeenschap. We wonen klein (maximaal 150 m3). De tiny-houses zijn gemaakt van (her)gebruikte duurzame, biobased bouwmaterialen. In totaal komen er 23 kavels in de boomgaard. 

In de boomgaard staan fruitbomen, dat inspireert ons om ook een moestuin aan te leggen en om zelf biologisch eten te verbouwen. Daarnaast maken we de huizen en onze wijk klimaatbestendig. Zo wekken we bijvoorbeeld onze eigen energie op, hergebruiken we ons afvalwater en gebruiken we regenwater om onze moestuin water te geven. 
De wijk zelf blijft zoveel mogelijk autovrij, daarom komt er een centrale parkeerplaats. 

Gezamenlijk gebouw 

We hopen niet alleen samen en met de natuur te leven, maar ook met de rest van de buurt. Daarom delen we ook spullen met elkaar. We gaan een gezamenlijk gebouw plaatsen en u bent daar natuurlijk ook van harte welkom voor een kopje koffie of thee. 

Benieuwd wie verder zijn en naar onze plannen? 

Neem vooral een kijkje op de website van Calimero. Daar kunt u via het contactformulier ook simpel contact met ons opnemen. Vragen zijn van harte welkom!  

Groepsfoto Calimero

CPO Samen Ecologisch Bouwen

Geïnspireerd door vele andere voorbeelden en initiatieven lijkt het ons fantastisch om zelf aan de slag te kunnen gaan en onze ideeën te vertalen naar een duurzaam mini wijkje in Ewijk. Hallo! Wij zijn CPO Samen Ecologisch Bouwen en gaan zelf aan de slag met het bouwen van onze eigen woningen. Waarom we voor Ewijk kozen? Het landelijke karakter en het rustig wonen spreekt ons aan. Een dorp met de stad binnen handbereik. En voor sommigen is Ewijk niet nieuw, want zij keren terug naar de plek waar ze zijn opgegroeid.  

Onze vier kernwoorden zijn: Samen, Duurzaam, Denken en Doen. Dit betekent dat wij een plan willen maken waar iedereen zich letterlijk thuis voelt. Samen kunnen we bepalen hoe ons wijkje eruit komt te zien en wat voor woningen het worden. 

De huizen

We hebben een heel gemêleerd gezelschap. Er komen ook verschillende soorten huizen. Rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen. We vinden het vooral leuk om samen aan de slag te gaan, het zorgen van het samen bouwen te delen en na te denken over onze droomhuizen. 
Duurzaamheid is voor ons allemaal belangrijk, zonder “zweverig” te worden. 
Bij het bouwen van de huizen gebruiken we zo min mogelijk natuurbelastende stoffen, zoals verf. Ook denken we graag na over het materiaalgebruik, denk aan onderhoudsarm materiaal.
We houden van een groene, natuurlijk omgeving en willen daar aan bijdragen met onze huizen. Zo willen we zoveel mogelijk gebruikmaken van natuurlijke energiebronnen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. We willen het energieverbruik daarnaast zo laag mogelijk houden. 

Samen 

We hopen samen met de rest van de buurt te kunnen wonen en leven. Daarom willen we samen ook dingen doen, zoals het aanleggen van een pluk- en/of moestuin. Ook willen we samen manieren vinden om bewust om te gaan met energie. Zo denken we over elektrische deelauto’s.   

Vragen?

Heeft u vragen aan ons? Ga dan naar de website Samen Ecologisch Bouwen. Daar kunt u een contactformulier invullen. Wij nemen dan contact met u op!