Sfeerverslag wensensessie Sportpark Ooigraaf

Op 19 juni vond er een wensensessie met direct omwonenden van zwembad Ooigraaf plaats. Hieronder is het sfeerverslag te vinden.

Eind november 2021 stemde de gemeenteraad in met de komst van het nieuwe zwembad op locatie Sportpark Ooigraaf, op de grens van Ewijk en Beuningen. Aan de ene kant wordt deze collectieve sportvoorziening breed gedragen door de samenleving, aan de andere kant zijn er zorgen van direct omwonenden. Denk aan horizonvervuiling, geluidsoverlast, (verkeers)veiligheid en parkeren. Ook gaven direct omwonenden aan dat ze willen meedenken. De gemeente neemt deze signalen serieus en organiseerde participatie om met hen in gesprek te gaan. Als onderdeel van het participatietraject vond er op maandagavond 19 juni een wensensessie plaats. De gemeente sprak daar direct omwonenden en bestuursleden van sportverenigingen. Deze avond is waardevolle informatie opgehaald over welke wensen er zijn voor de komst van het zwembad en het sportpark.  

Ontvangst in de bestuurskamer 

Iedereen werd ontvangen in de bestuurskamer van de Beuningse Boys. Jos IJkhout van Bureau Stroom opende de avond met een korte uitleg waarom we bij elkaar zaten. Hij gaf de beurt door aan Elsebeth de Landmeter van de gemeente. Zij vertelde meer over het proces om te komen tot de bouw van het zwembad en op welke momenten direct omwonenden en sportverenigingen daarbij werden en nog worden betrokken. Jeroen Langbroek van Buro Waalbrug sloot dit gezamenlijke gedeelte af met een uitleg over hoe het gebied van het zwembad eruitziet.   

Aan de slag!  

Toen was het tijd om aan de slag te gaan. De deelnemers gingen in groepen van 4 tot 6 personen uiteen. In een carrousel format dachten de groepen samen met specialisten van de gemeente mee over 4 thema’s: 

  1. Zwembad locatie en geluid; 
  2. Zwembad vormgeving;
  3. Verkeer en parkeren;
  4. Pumptrack.

Daarbij moesten de groepen zelf notities maken. Er kwamen goede en constructieve gesprekken op gang, met hier en daar een kritische noot. Maar vooral met (creatieve) oplossingen. “Kan een bocht bij de pumptrack niet als grondwal worden ingericht?” “Eerst de parkeerplaats, dan het basketbalveld en dan het zwembad, als een geluidsbuffer.” “Alle elementen in het gebied moeten een groene uitstraling krijgen/opgaan in de omgeving”. “Alle faciliteiten binnen of inpandig.” “Fietspad en bruggetje zo ver mogelijk van de woningen.”

Terugkoppeling  

Aan het einde van de wensensessie gaven de specialisten/ambtenaren van de gemeente Beuningen een korte terugkoppeling aan alle aanwezigen. Klopt het wat zij hebben gehoord? De deelnemers knikten instemmend.  
De gemeente Beuningen gaat nu alle punten bekijken en neemt punten mee voor de aanbesteding. De bewoners gaven als laatste nog mee dat de gemeente ervoor moet zorgen dat de punten goed worden verwerkt in deze aanbesteding. Na de wensensessie werd er nog even nagepraat tussen bewoners, sportverenigingen en de gemeente.