Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. De wijze waarop u dit doet bepaalt u zelf. Net als bij een ‘gewoon’ huwelijk kan dat met een uitgebreide ceremonie of heel eenvoudig.

1. Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk met ceremonie

Wilt u een ceremonie om uw geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk? Dan regelt u dit eenvoudig online met DigiD. U heeft geen getuigen nodig voor deze omzetting.

DigiDGeregistreerd partnerschap omzetten

2. Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk zonder ceremonie

U gaat samen met uw partner naar het gemeentehuis voor het omzetten van uw partnerschap in een huwelijk. Hiervoor maakt u eerst een afspraak. U heeft geen getuigen nodig voor deze omzetting.

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs van u allebei, zoals een paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs.

Kosten

  • Bij een ceremonie: de kosten zijn afhankelijk van het type ceremonie en de dag die u kiest. Bekijk de verschillende prijzen.
  • Zonder ceremonie aan de balie: € 47,40.
  • Een afschrift van de omzettingsakte kost € 15,10

Bijzonderheden

  • Sinds maart 2009 is het niet meer mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.
  • Woont u allebei niet in Nederland en heeft wel minstens één van u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u voor de omzetting terecht bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken.
  • Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wilt u de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland? Informeer dan eerst bij de ambassade van het betreffende land of dat zonder problemen kan. Mogelijk kunt u gebruik maken van een internationale huwelijksakte als bewijsstuk. Hier staat niet op dat het om een omzetting gaat.