Koninklijke onderscheiding voor Jordan Braam uit Weurt

Op 24 maart 2024 is de heer Jordan (J.J.A) Braam (1975) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jordan Braam lééft voor de Bandy vereniging. In 1988 werd Jordan lid van de Bandy Vereniging Nijmegen. En sinds zijn 18e zet Jordan zich vol passie in als vrijwilliger voor deze Bandy vereniging. Bandy Sport is misschien niet bij iedereen bekend, het is een balsport die op het ijs wordt gespeeld en een voorloper is van het ijshockey en veldhockey. 
 

Vrijwilligerswerk

Het vrijwilligerswerk begon voor de jonge Jordan Braam met het ophalen van oud- papier voor de vereniging en is uitgegroeid tot bestuurslid van de Bandy vereniging. 
Naast zijn baan en zijn gezinsleven, zet hij al zijn vrije tijd in voor de Bandy sport. Ook thuis staat het gezinsleven in het teken van de Bandy sport, Jordan heeft een vrouw en twee kinderen. 
 

Sportieve (team) prestaties

Jordan heeft zich in de afgelopen 30 jaren niet alleen als vrijwilliger voor de Nijmeegse Bandy vereniging ingezet maar ook als speler en assistent-trainer heeft hij indrukwekkende successen behaald. 
Zo heeft Jordan tijdens het afgelopen WK in Zweden de magische grens van 100 interlands bereikt. Omdat het Nederlands team maximaal 6 of 7 interlands per jaar speelt is dit een prestatie van formaat. Sinds 2003 wordt hij jaarlijks geselecteerd voor het Nederlands team. Jordan Braam heeft er dus 20 jaar over gedaan om deze mijlpaal te bereiken. 
Als speler van het Nederlands mannenteam is Jordan met zijn team in de B-poule in 2018 wereldkampioen geworden in Harbin, China. Sinds 2019 is Jordan assistent-trainer van het herenteam. Jordan is daarnaast de belangrijkste motor geweest bij de totstandkoming van het Nationaal damesteam. Zonder Jordan was er geen Nationaal damesteam geweest. Sinds 2021 is hij ook van het damesteam assistent-trainer. Met het damesteam behaalde Jordan vervolgens in 2022 het prachtige resultaat, wereldkampioen in Vaxjo, Zweden. 
Jordan heeft ervoor gezorgd dat er in Nijmegen voldoende faciliteiten zijn voor de heren en dames die in Nederland wonen en spelen. Hij heeft een groot aantal sponsors binnengehaald, waardoor het voor iedereen betaalbaar blijft om aan WK ’s mee te doen. Hij onderhoudt contacten met alle spelers en speelsters in Nederland en in het buitenland. Hij zorgt ervoor dat spelers een buitenlandse (sport) stage kunnen gaan doen, hij organiseert trainingskampen.
 

Professionalisering van de Bandysport

Jordan is sinds enige jaren bestuurslid van de Bandy vereniging en heeft de Technische Commissie in het leven geroepen. In beide rollen levert hij een grote bijdrage aan de professionalisering van de Bandysport en aan de ontwikkeling van de vereniging. De voorzitter van de Bandy Vereniging Nijmegen: “Hij is een dankbare bron van nieuwe ideeën en innovaties en weet iedereen in het bestuur te enthousiasmeren”. 
 
Tijdens het Bandytoernooi in het Triavium te Nijmegen, ter afsluiting van het seizoen is Jordan verrast. In het bijzijn van zijn familie, vrienden en leden van de Bandy Vereniging heeft burgemeester Daphne Bergman hem een Koninklijk lintje opgespeld waarmee hij benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.