Bestrijden eikenprocessierups

Van mei tot augustus is de eikenprocessierups weer actief.

Deze diertjes hebben brandharen die irritaties en ontstekingen aan huid, luchtwegen en ogen kunnen veroorzaken. De gemeente Beuningen bestrijdt deze week de rups door bomen te bespuiten met een biologisch preparaat
 
In week 18, van maandag 29 april tot vrijdag 3 mei, gaan we de eikenprocessierups bestrijden. Dit is wel afhankelijk van het weer en hoeveel blad er aan de eikenboom zit. Door de korte looptijd van bestrijding kan het ook zijn dat we in de nachten werken. De Nationale Bomenbank Zuidoost – Nederland uit Mill gaat voor de gemeente Beuningen de bestrijding en monitoring uitvoeren. Het gaat hierbij om totaal om ruim 700 eiken. 
 
De risico’s op overlast willen we natuurlijk zo laag mogelijk houden. We houden daarbij rekening met het milieu. Dat betekent dat we zeer terughoudend zijn met de inzet van een preventieve bestrijding.
Preventieve bestrijding doen we alleen als dit écht nodig is. 
 
In september kijken we met feromoon vallen hoeveel vlinders (motten) nog voorkomen. Hierop wordt voor het daaropvolgende jaar bekeken waar en hoeveel bestrijding nodig is.