Week van Lezen en Schrijven

Van 8 tot en met 15 september is het de Week van het Lezen en Schrijven

Wethouder Alwin Steeg, wethouder Onderwijs, vertelt je hier graag meer over. 
 
"Beste inwoners en ondernemers van Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen,
 
Wist je dat 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? In de gemeente Beuningen is 1 op 10 volwassenen laaggeletterd. Al merk je dat niet altijd. Er zijn namelijk manieren om te verbergen dat je niet kan lezen en schrijven. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Lees jij even, ik ben mijn bril vergeten’.
Lezen en schrijven gebruik je bij het maken van een boodschappenbriefje, het invullen van formulieren, pinnen en digitaal betalen, reizen, straatnaamboden lezen, solliciteren of begrijpen van informatie over gezondheid. Allemaal dingen die je nodig hebt in het dagelijkse leven. Stel je eens voor als je dat niet altijd lukt...
 
In onze gemeente willen we laaggeletterden op weg helpen. Daarom zetten we een aantal stappen hiervoor. Zo kunnen zij taalcursussen volgen bij het ROC en helpt de bibliotheek mensen op weg bij het invullen van formulieren. De gemeente Beuningen organiseerde afgelopen jaar samen met de bibliotheek ook een Voorleesexpress. Hierbij worden ouders, die moeite hebben met lezen, geholpen om voor te lezen aan hun kinderen. Want ouders spelen een belangrijke rol bij de taalontwikkeling van hun kind(eren).
 
Extra aandacht hebben we voor laaggeletterdheid tijdens de landelijke week van Lezen en Schrijven. Dit jaar van 8 tot en met 15 september. In onze gemeente organiseert Bibliotheek Beuningen diverse activiteiten.
 
Tot slot… het herkennen en helpen van mensen die laaggeletterd zijn blijft moeilijk. Zij vinden het moeilijk om erover te praten. Kent u iemand in uw omgeving die moeite heeft met lezen en schrijven? Ga het gesprek aan, help ze de drempel over en ga naar de bibliotheek of het ROC. Ik gun het iedereen om goed te kunnen lezen en schrijven."
 

Activiteiten

Tijdens de Week van het Lezen en Schrijven worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd in de bibliotheek. Het adres hiervan is Schoolstraat 16 Beuningen. Hier vind je de activiteiten op een rijtje. 

 • Vrijdag 8 september tussen 10.00 en 13.00 uur
  Probeer een Escapekoffer te openen. De Escapekoffer is een kleine Escape Room, een spel waarmee u ervaart hoe het is om moeite te hebben met taal, rekenen, schrijven en digitale vaardigheden. U loopt tijdens het spel vast in taal en merkt hoe frustrerend dit kan zijn.

 • Vrijdag 8 september tussen 10.00 en 12.00 uur
  Digitaal Café, voor al uw vragen over de computer, telefoon of tablet

 • Maandag 11 september tussen 10.30 en 12.00 uur
  Kom verhalen uitwisselen met elkaar

 • Elke donderdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur
  Taalcafé

 • Elke woensdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur
  Taalgroep