Column wethouder Frans Houben

Column van wethouder Frans Houben over de Baby- en Oudergroepen en het Ouder- en Kindcafé

Moeders en hun baby's en wethouder Frans Houben en twee begeleiders in een huiskamer

(opnieuw) Ouders worden… Het is het mooiste wat er is, maar soms ook aanpoten en je onzeker voelen. Denk aan slapeloze nachten en vragen als ‘Waarom huilt de kleine? Doet mijn kindje het goed? Groeit ons kleintje wel goed genoeg? Voed ik mijn kind(eren) wel goed genoeg op? Hoe kom ik op één lijn met mijn partner? Hoe zorg ik dat ik mezelf niet verlies in het ouderschap?’ En ook als die kleintjes groter zijn, blijven er vragen en zorgen. Je wilt namelijk het beste voor jouw kind(eren). 

Baby- en Oudergroepen 

Hierover praten kan natuurlijk met de eigen omgeving, maar soms is het ook fijn om andere ouders te ontmoeten. De Baby- en Oudergroep is zo’n plek. Ik mocht pas aansluiten bij één van de 8 groepen in onze gemeente. De moeders gaven aan dat ze het heel fijn vinden om in deze groep te zitten en dat ze veel gezelligheid en steun hebben aan elkaar. Ze wisselen onderling ervaringen uit en leren van elkaar. Een van de ouders vertelde dat ze dankzij deze Baby-Oudergroep om hulp durft te vragen bij haar omgeving. Het was mooi om te horen wat zo’n groep dan voor haar betekent. En dat er dit jaar al 8 groepen zijn, laat ook zien dat er behoefte is aan zo’n plek. 

Ouder- en Kindcafé 

Naast de Baby-Oudergroep is er ook een Ouder- en Kindcafé. Elke maand worden er leuke activiteiten georganiseerd voor baby’s, peuters en hun ouders/verzorgers. Ook hier staat ontmoeten centraal. Kinderen mogen meedoen aan activiteiten of lekker vrij spelen. Voor ouders is er een workshop. 

Kansrijke start 

De Baby- en Oudergroep en het Ouder- en Kindcafé zijn onderdeel van het landelijke actieprogramma Kansrijke start, dat dit jaar 5 jaar bestaat. Ieder kind verdient namelijk de best mogelijke start van zijn of haar leven en een goede toekomst. De eerste 1000 dagen zijn daarbij belangrijk. Daarom worden er diverse activiteiten georganiseerd in onze gemeente, zoals de Baby- en Oudergroepen en het Ouder- en Kindcafé. Dat gebeurt met hulp van diverse partners. We willen hen dan ook erg bedanken voor de ondersteuning. 

Frans Houben
Wethouder zorg

Dames die fles vasthouden en achter bord SpeelOsaurus staan Dame die fles vasthoudt Dame die fles vasthoudt