Nieuwsbrief 1 - juni 2021

Hier is dan de eerste nieuwsbrief voor de Vording met allerlei nieuws uit de wijk. Via nieuwsbrieven informeren we u de komende jaren ongeveer iedere 2 maanden.

Wat gaan we ook alweer doen? 

De komende drie jaar gaat de gemeente Beuningen in Vording 2 en 3 aan de slag om een aantal plekken in de wijk op te knappen. Daarbij werkt zij samen met Stichting Perspectief en Woonwaarts. 

Groen en bestrating

Op verschillende plaatsen in de buurt pakken we het groen aan. We zorgen dat de straten er weer netjes bij liggen door bestrating opnieuw aan te leggen, bomen te kappen en herplanten en ander groen te verzorgen.

Rioolonderhoud 

De Triangel, Trompet, Fagot en Gitaar krijgen groot onderhoud aan het riool. We breken de straat open. Dat is meteen een mooi moment om de pleintjes Trompet, Fagot en Gitaar anders in te richten. Dat doen we binnen bepaalde randvoorwaarden samen met omwonenden van die pleintjes. Wij informeren hen na de zomer. 

Terugkoppeling vragenlijst 

Wat hebben we tot nu toe gedaan? 

We waren benieuwd naar uw mening over de wijk. Door het invullen van een vragenlijst kon u ons hierover meer laten weten. Ook gingen medewerkers van Stichting Perspectief, Woonwaarts en de gemeente Beuningen zelf nog de wijk in. Lees meer over de resultaten uit de vragenlijst en wat de medewerkers ophaalden. 

In de Vording zit muziek! Er is veel betrokkenheid in de wijk. Dat hebben we gemerkt aan de reacties die we kregen op de vragenlijst. Veel mensen denken graag mee of willen iets doen op het gebied van duurzaamheid, groener maken van de wijk of organiseren van activiteiten voor anderen. De Vording is een wijk waar mensen elkaar redelijk goed kennen. Over het algemeen voelt u zich er veilig en kunt u bij elkaar terecht voor hulp of steun.

Openbare ruimte 

Parkeren in de straat kan beter. Op sommige plekken wordt rommelig geparkeerd en veroorzaken geparkeerde auto’s overlast. Dit zorgt voor onveilige situaties. 
Uit de resultaten blijkt ook dat u graag meer aandacht wilt voor de veiligheid in de straat. Zowel voor spelende kinderen, als ook voor de bereikbaarheid van de brandweer en ambulance.  

Tot slot kan de bestrating beter. Bewoners kunnen niet goed wandelen met een rollator en de scheefliggende stenen zorgen voor onveilige situaties. 

Groen

Het groen in de wijk werd al als aandachtspunt genoemd. De grote bomen zorgen voor overlast. Het groen ziet er slecht onderhouden uit. 

Duurzaamheid 

In de vragenlijst stelden we een aantal vragen over tegels uit de tuin halen en groen erin, het afkoppelen en verduurzamen van uw woning. U gaf aan niet precies te weten hoe het werkt en wilt hier meer informatie en kennis over hebben. Tijdens het projecten leggen we hierover meer uit.  

Geef uw reactie op het eerste ontwerp 

Er is een eerste ontwerp gemaakt voor de straten in de wijk. In dit ontwerp werd rekening gehouden met de reacties uit de vragenlijst. Ook stelden wij zelf eisen vanuit verschillende vakgebieden van de gemeente (denk aan verkeer, water, groen). De eerste ontwerpen willen we graag aan u laten zien. Door de maatregelen rondom het coronavirus kunnen dat niet, zoals gebruikelijk, tijdens een informatieavond doen. We bedachten een andere manier. Benieuwd hoe? Lees hieronder meer! 

Borden in de wijk met ontwerp  

Op verschillende plekken in de wijk staan vanaf 14 juni borden waarop het ontwerp voor dat gedeelte van de wijk te vinden is. Tijdens een wandeling kunt u hier het ontwerp bekijken. Dat kan op volgende plekken: 

 • Veldje bij de Bas
 • Parkje achter de Tuba
 • Parkje Gitaar – Burgemeester Blessinglaan
 • Grasveldje Citer 

Film over de aanpak in de Vording    

We maakten ook een film over wat we gaan doen in de wijk. Hierin leggen we uit waarom we aan de slag gaan met de wijk en wat onze plannen zijn. Wilt u de film bekijken? Bekijk deze vanaf 15 juni op: www.beuningen.nl/vording.
Hoe kan ik op het eerste ontwerp reageren? 
Wij nodigen u van harte uit om te reageren op het ontwerp van uw straat. Wat vindt u bijvoorbeeld goed aan het ontwerp en wat minder goed? Mist u nog iets? We horen het allemaal graag. U kunt reageren vanaf 14 juni tot en met 28 juni op een van de volgende manieren:  

 1. Invullen papieren reactieformulier
  Bij deze nieuwsbrief vindt u een reactieformulier. Als u deze invult kunt u het via de antwoordenveloppe bij deze brief (gratis) terugsturen via de post. 
 2. Via de website 
  Het reactieformulier kunt u ook digitaal invullen. Ga daarvoor naar de website www.beuningen.nl/vording. 
 3. Via het (digitale) reactieformulier kunt u uw vragen stellen. Als u uw telefoonnummer daarbij vermeldt, belt de juiste medewerker van de gemeente Beuningen u om uw vraag te beantwoorden. 
 4. Spreekuur in de wijk
  We gaan, als de coronamaatregelen dit toelaten, ook nog de wijk in zodat u uw vragen persoonlijk aan ons kunt stellen. Wilt u zich graag aanmelden voor de spreekuren in de wijk? Laat dit dan voor 18 juni weten via www.beuningen.nl/vording. U krijgt daarna een bevestiging met daarin meer informatie. 
 5. Door te bellen naar 14 024
  Wilt u liever bellen om te reageren op het ontwerp of om uw vragen te stellen? Bel dan naar 14 024. 

Wij hebben bij het ontwerp rekening gehouden met

 • landelijke wet- en regelgeving op het gebied van parkeren, inrichten van een straat
 • parkeernorm
 • gemeentelijk beleid 
 • ontwerprichtlijnen van de openbare ruimte 
 • budget 
 • het algemeen belang als het gaat om het kappen, vervangen en plaatsen van bomen. Wij zijn ons ervan bewust dat we niet aan alle wensen van bewoners kunnen voldoen.

Heeft u nog een leuk idee voor het ontwerp, dan horen we dat natuurlijk ook graag. Goede ideeën nemen we graag mee in de plannen. 

Wat gebeurt er met uw reactie? 

We bekijken alle reacties en beoordelen welke we mee kunnen nemen in het ontwerp. In een volgende nieuwsbrief leggen we aan u uit wat we wel en wat we niet meenemen en waarom niet. Uiteindelijk komt er een definitief ontwerp.

Energiebesparing in huis 

Energiebesparing helpt u om uw energierekening omlaag te  brengen, en het is beter voor het klimaat. Minder energie gebruiken betekent dat we minder hoeven op te wekken en minder CO2 uitstoten. In de wijk gaan we samen met bewoners aan de slag om in huis energie te besparen. We zetten partijen in die u helpen om uw huis te verduurzamen zoals het Loket Duurzaam Wonen Plus. 

Stenen eruit, groen erin!

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hoosbuien en tropische temperaturen. Meer groen helpt om wateroverlast tegen te gaan. In een groene tuin kan het regenwater wegzakken in de grond. Bomen en struiken zorgen voor een koeler huis in de zomer. Bovendien trekt groen vogels en vlinders aan. En u kunt lekker in uw tuin zitten en er meer van genieten.
Elke vierkante meter steen/stoep die wordt vervangen door groen helpt! Doet u mee om uw tuin te vergroenen? Wij gaan hiervoor acties organiseren in de wijk. Het Dijkmagazijn en gemeente Beuningen helpen u op weg met Operatie Steenbreek. Houd de nieuwsbrief in de gaten. Wilt u alvast wat informatie lezen over Operatie Steenbreek? Kijk op de website van het Dijkmagazijn. Wilt u nu al iets doen? Laat het ons weten!