Concept Panorama 2040

Het Panorama 2040 geeft weer hoe Beuningen tot 2040 wil groeien op het gebied van wonen.

Het Concept Panorama 2040 geeft weer hoe Beuningen tot 2040 wil groeien op het gebied van wonen.

In het concept Panorama 2040 is gekeken waar tot 2040 woningbouw in gemeente Beuningen mogelijk is. De potentiële ontwikkelgebieden zijn op kaart weergegeven.

Op het panorama zijn in de periode 26 mei t/m 18 juni 2021 veel reacties van inwoners en belanghebbenden ingediend. Deze reacties vormen input voor het opstellen van uitwerkingen van de kernen (structuurmodellen).

Panorama authentiek Beunings met een vleugje stad

Toekomstbeeld authentiek Beunings met een vleugje stad. Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden (jpg, 804 kb).

Panorama woningbouw doorsnede

Toekomstbeeld doorsnede panorama authentiek Beuningen met een vleugje stad. Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden (jpg, 2,7 MB).

Panorama authentiek Beunings met een vleugje stad

Kijkend naar het panorama komen de authentieke Beuningse kenmerken voorbij waaraan we een vleugje stad toevoegen. We beginnen in het westen en richten onze blik op Winssen. We zien daar, bijna net als vroeger, een dorp dat zelfstandig ligt in het agrarische landschap. Het enige dorp binnen de gemeente waar dat nog zo is. Het is daarmee duidelijk authentieke dorps met een landelijk woonmilieu. Met een relatief kleine hoeveelheid nieuwbouw woningen blijft het dorp het dorp.

Naast Winssen ligt Ewijk. Een dorp waar het fijn wonen is met veel groen en water. Een dorp dat haar eigen gezicht laat zien en op ontspannen wijze stedelijk met landelijk samen laat gaan. Ontdek de westzijde van Ewijk in het panorama met de meer compacte wijken in het groen. Aan de oostzijde van Ewijk komt verspreide bebouwing. Beide worden aan elkaar verbonden door het hart van Ewijk. Rondom Ewijk liggen veel mogelijkheden voor recreatie, sport en natuur.

Ten oosten van Ewijk ligt Beuningen. Het grootste dorp binnen de gemeente. Het centrum voor winkels en horeca. Het panorama voegt een nieuw soort uitbreiding aan Beuningen toe. Geen uitbreiding meer ten koste van het landschap, maar een uitbreiding die hier juist gebruik van maakt.

Aan de randen liggen prachtige landschappen waar wonen goed samen gaat met dit landschap. In het oeverwallengebied ten noorden van de Van Heemstraweg verschijnen buitenplaatsen gekoppeld aan de Van Heemstraweg (zoals Doddendael). Hier liggen verspreid erfwoningen in het agrarische landschap. Tussen Beuningen en Weurt komen wat hogere gebouwen met appartementen.

In deze zone ligt het nieuwe sportcomplex.Aan de landschapszone komen in Weurt nieuwe, groene woonmilieus. Vanuit Nijmegen is Weurt de entree van de gemeente met aan de ene zijde van de Van Heemstraweg het authentieke dorp, kleinschalig en historisch. De andere zijde toont het vleugje stad en het eigentijdse gezicht van Beuningen. Met duurzame hogere gebouwen in het groen.

Diverse aantrekkelijke routes door het bestaande dorp verbinden oud en nieuw met elkaar. Ze leggen de link met de landschapszone aan de rand van Weurt. Aan historisch Weurt wordt een kleine buitenplaats toegevoegd aansluitend op de andere buitenplaatsen in het oeverwallenlandschap.

Bekijk het panorama nu als geheel.  Zie dat de dorpen groeien, maar ook uit elkaar worden gehouden en omringd zijn door landschapszones met recreatie, water, natuur en agrarisch gebied. Via routes zijn de dorpen en uitloopgebieden met elkaar en het ommeland verbonden. Een nieuw vergezicht van Beuningen dat zowel uitdagend als dicht bij huis is.

Bekijk het panorama per kern

 

 

Panorama 2040 Omgevingsprogramma Woningbouw boekje printversie
Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden (pdf, 26 MB)