Crisisnoodopvanglocatie sporthal De Tinnegieter

Lees hier alle informatie over de crisisnoodopvang van vluchtelingen in sporthal De Tinnegieter.

Vluchtelingen uit Oekraïne 

Sinds vrijdag 18 maart vangt de gemeente Beuningen vluchtelingen uit Oekraïne op in de crisisopvanglocatie De Tinnegieter. Het aantal vluchtelingen in de crisisopvang wisselt continu; er is een continue doorstroom. Wij vangen ze enkele dagen op in de Tinnegieter en van daaruit worden ze naar noodopvanglocaties gebracht. Dat kan in heel Nederland zijn. 

Vluchtelingen uit Ter Apel

Op dringend verzoek van het COA vangt de gemeente Beuningen per 18 mei 2022 tijdelijk ook vluchtelingen uit Ter Apel op. Dit gebeurt vanwege de schrijnende situatie in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Bovendien is De Tinnegieter niet continu en volledig bezet, dus er is ruimte om tijdelijk groepen vluchtelingen uit Ter Apel op te vangen.
Burgemeester Bergman legt uit waarom:     
“De situatie in het aanmeldcentrum Ter Apel is onhoudbaar. Hierover wordt door het COA de noodklok geluid en het COA is echt naarstig op zoek naar opvangplekken. We zullen als Nederland met zijn allen een oplossing moeten vinden voor deze situatie. Net zoals Nijmegen (in de Jan Massink-hal), Sittard Geleen, Breda, Eindhoven, Oss, pakken we als college van de gemeente Beuningen hierin onze verantwoordelijkheid en bieden nu voor ongeveer 60 mensen een opvangplek in onze crisisopvang.”

Sporthal De Tinnegieter

De sporthal van De Tinnegieter beschikt in totaal over 1400m2 aan beschikbare ruimte. Er is één grote zaal van ongeveer 45 bij 33 meter, welke verdeeld is in drie gedeelten van 15 bij 33 meter. Twee van die ruimtes dienen als slaapzaal. In de middelste ruimte wordt gegeten en staan banken en stoelen. Het sportcafé is omgetoverd tot een speelruimte voor de kinderen. 

Wanneer stopt de opvang van vluchtelingen in De Tinnegieter?

Op 27 juni stopt de opvang van vluchtelingen in crisisnoodopvang De Tinnegieter. 

Vragen en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. We werken deze lijst regelmatig bij op basis van ontwikkelingne en vragen die aan ons zijn gesteld. Houd dus deze website in de gaten voor de laatste informatie. 

Crisisnoodopvanglocatie De Tinnegieter

Waarom is crisisnoodopvang nodig?

Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Op verschillende plekken in ons land komen Oekraïense vluchtelingen aan.
Vanuit het Rijk is ons gevraagd om ook binnen de provincie Gelderland te zoeken naar opvangplekken. De gemeente Beuningen vindt het belangrijk om deze mensen te helpen en daarom vangen we vanaf halverwege maart vluchtelingen op in Sporthal de Tinnegieter in Beuningen.

Wat houdt crisisnoodopvang in?

De crisisnoodopvang in Sporthal de Tinnegieter wordt een bed, bad, brood-opvang. Vluchtelingen stromen na maximaal zeven dag door naar een opvanglocatie voor langere duur ergens in Nederland. Dit betekent dat vooralsnog er geen onderwijs en kinderopvang geboden wordt.

Hoelang gaat de crisisnoodopvang duren?

Op 27 juni stopt de opvang van vluchtelingen in crisisnoodopvang De Tinnegieter. 

Waarom komt er crisisnoodopvang in Sporthal de Tinnegieter?

Omdat dit de meeste geschikte locatie in onze gemeente hiervoor is.

Voor hoeveel vluchtelingen is plek in Sporthal de Tinnegieter?

Er is plek voor circa 250 vluchtelingen.

Wanneer komen de vluchtelingen uit Oekraïne naar Beuningen?

De eerste groep mensen is op vrijdag 18 maart gearriveerd.

Hoe lang blijven de vluchtelingen in Sporthal de Tinnegieter?

Op 27 juni stopt de opvang van vluchtelingen in crisisnoodopvang De Tinnegieter. 

Kan ik helpen op de opvanglocatie en kan ik spullen brengen?

De vrijwilligers die werken in de opvang worden gecoördineerd door Stichting Perspectief in samenwerking met Gelderse Handen.   

Mag ik de locatie bezoeken? 

Nee, dat kan helaas niet. De Oekraïners willen we zoveel mogelijk privacy geven als nodig op en direct rondom de opvanglocatie. Natuurlijk staat het daarbuiten iedereen vrij om contact te leggen.