Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Maak hiervoor online een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de gemeente. Vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan? Dan kan dat vanaf de eerste werkdag na uw examen. Let op! Uw pasfoto mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Afspraak maken rijbewijs aanvragen  

Kosten

 • Een rijbewijs kost € 41,60.

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs met spoed nodig? Doe dan vóór 14.00 uur een spoedaanvraag. U betaalt hiervoor altijd € 34,10 extra. Het rijbewijs kunt u de volgende werkdag ophalen.

Meenemen

 • U vraagt een rijbewijs altijd persoonlijk aan.
 • Een goedgelijkende kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De pasfoto mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Uw geldig identiteitsbewijs (paspoort of Identiteitskaart).
 • Uw huidige rijbewijs.

Ophalen

 • U haalt u rijbewijs persoonlijk op. Hiervoor maakt u een afspraak.
 • Bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs brengt u uw oude rijbewijs mee. Dit moet u namelijk inleveren.

Afspraak maken rijbewijs ophalen

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen, vermist of verloren? U doet hiervan aangifte bij de RDW. U hoeft niet naar de politie. Als dit niet lukt, doet u aangifte bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.

Eigen verklaring/Gezondheidsverklaring

Bent u 75 jaar of ouder? Of heeft u  een rijbewijs met categorie C,C1, D, D1 en/of E? Dan moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren. Ook kan het zijn dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. De geneeskundige verklaring die u nodig heeft voor de keuring, ook wel de eigen verklaring/gezondheidsverklaring genoemd. Met deze verklaring geeft u informatie over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hiermee beoordeelt het CBR of u rijgeschikt bent en/of er nog een aanvullende verklaring of oordeel van een arts nodig is. 

Waar kan ik een gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op verschillende manieren een gezondheidsverklaring regelen:

 • bij mijn CBR voor het online kopen en invullen van een gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal. Tip: digitaal indienen versnelt het proces.
 • de CBR webshop voor een papieren gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen. U kunt de status van uw aanvraag niet volgen en versturen per post duurt langer. Betalen gaat via iDeal.
 • het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.

Is er extra informatie nodig is om de medische geschiktheid te beoordelen (bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door het CBR)? Dan loopt u het risico dat u het rijbewijs niet op tijd kan laten verlengen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen.

Verlenging rijbewijzen en code 95

Voor rijbewijzen en de code 95 die verliepen of gaan verlopen geldt:

 • Het rijbewijs verliep tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is geldig tot 1 juli 2021.
 • Het rijbewijs verliep tussen 1 juni en 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.
 • Het rijbewijs verliep of verloopt vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is 10 maanden na de verloopdatum geldig.

De regeling geldt voor iedereen met een Europees rijbewijs. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar één of drie jaar geldig zijn. Wel vraagt het CBR aan iedereen om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat de medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.

Chauffeurs die zijn geboren vóór 1 juli 1955 hebben automatisch de code 95 gekregen voor de duur van het rijbewijs. Dit op basis van hun leeftijd. De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet mag. De Nederlandse overheid moet dit terugdraaien. Hiervoor is een wetswijziging doorgevoerd. Deze gaat in per 1 december 2020.

Alle rijbewijshouders met een C en/of D rijbewijs, geboren vóór 1955 met een nu nog geldige code 95, ontvangen een brief van het ministerie IenW. In die brief staat wat de chauffeur moet doen om de code 95 op het rijbewijs te behouden. Actuele informatie vindt u ook op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Rijbewijs