Mensenhandel verdient onze volle aandacht

In mijn agenda staat zaterdag 8 juni omcirkeld. Dan vindt op het Julianaplein in Beuningen de Veiligheidsdag plaats.

Het is een dag waarop u als inwoner laagdrempelig kennis kunt maken met onder meer politie en brandweer. U kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met agenten. Ook is er een Mobiel Media Lab. Daarin wordt tekst en uitleg gegeven over de gevaren van cybercriminaliteit. Elders op het terrein kunnen kinderen brandjes blussen. Dit dankzij de aanwezigheid van een tankautospuit van de jeugdbrandweer. 

Natuurlijk zijn er die dag nog veel meer activiteiten. Meest in het oog springend is misschien wel de ‘uitbuitingscontainer mensenhandel’. Deze is daarmee voor het eerst te zien in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Hoewel het onderwerp zelf verdrietig maakt, verdient het onze volle aandacht. Want mensenhandel is vre-se-lijk. Een ander woord kan ik er zo niet voor bedenken. 

We moeten én kunnen met zijn allen alert zijn op signalen van mogelijke mensenhandel. Het gaat daarbij om zogeheten arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en/of seksuele uitbuiting. Er zijn bijvoorbeeld mensen die (te) gevaarlijk werk moeten doen, een groot deel van hun inkomsten moeten afdragen en daarbij worden gechanteerd. Anderen worden gedwongen om mensen te beroven of ergens in te breken en de buit daarna af te staan. Dan zijn er ook mensen die tegen hun eigen wil seks tegen betaling moeten hebben en de opbrengsten hiervan af moeten staan.

Wat het extra schrijnend maakt, is dat hierboven maar een paar voorbeelden staan van mensenhandel. Want de lijst is helaas nog veel langer. Genoeg reden dus om er meer over te weten te komen op 8 juni tussen 10.00 en 16.00 uur. Zie ik u dan?

Daphne Bergman
Burgemeester

Burgemeester Daphne Bergman voor de auto van de BOA, een politiewagen en de brandweerwagen
Burgemeester Daphne Bergman. Foto door: Boy Surminski