Ecowieck Ewijk

Ten westen van Beuningen, in de wijk Keizershoeve in Ewijk komt een gloednieuwe wijk. Een ecowijk. Er is hier ruimte voor 70 woningen. Bent u nieuwsgierig naar wat een ecowijk is of wilt u hier misschien komen wonen? Lees hieronder dan meer.

Afbeelding waar de Ecowijk komt

Wat is een ecowijk?

Dat is een woonwijk met huizen die weinig energie verbruiken of zelfs energie opwekken. Ze zijn ook gebouwd met natuurlijke materialen. Daarnaast wordt de openbare ruimte ‘groen’ gevuld. Denk bijvoorbeeld aan veel groen, gezamenlijke tuinen en laadpalen. Een kenmerk van een ecowijk is ook de aandacht voor de groep van mensen die er woont. Denk daarbij aan ontmoetingsplekken of een tuin samen.

30% van de ecowijk bestaat uit sociale koop/ huur.

Gekleurde ecologische woningen met zonnepanelen    Blauwe ecologische woning met groen ervoor   Ecologische appartementen

Toekomstige bewoners gezocht!

De ecowijk wordt ontwikkeld in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dit houdt in dat een groep kopers een gedeelte van de wijk ontwerpt en bouwt.

Er meldde zich al een groep bij de gemeente Beuningen die interesse heeft om een gedeelte van de wijk te ontwikkelen. Het E-lab. De gemeente staat hier positief tegenover. Binnenkort tekenen we een intentieovereenkomst met de CPO-groep E-lab. Zij gaan daarna aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek. Dat is een onderzoek waaruit moet komen  of hun ideeën haalbaar zijn.

Maar wij zoeken nog toekomstige bewoners/CPO’s! Mensen die het leuk vinden om te werken aan het realiseren van een ecowijk. Er is plek voor kopers en huurders, voor jong en oud. Voorwaarde is wel dat u zich verenigt in een CPO waarin u samenwerkt aan de ecologische wijk.

Moeder die kindje helpt fietsen ecologische wijk

Werken in particulier opdrachtgeverschap (CPO)

Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. U realiseert samen met een groepje mensen in een stichting een woonproject. Een groep kopers ontwerpt en bouwt dus een gedeelte van de wijk in groepsverband.  Tijdens het hele ontwikkel- en bouwproject nemen zij de beslissingen. Een procesbegeleider helpt hierbij. Het CPO kiest een architect en een aannemer en werkt direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces.

Voor wie is de ecowijk bedoeld?

Voor mensen die energiezuinig en/of ecologisch willen wonen, van de natuur houden en graag betrokken zijn bij elkaar. Bent u starter of woont u alleen? Heeft u kinderen of gaat u (bijna) met pensioen? Bent u milieubewust, sociaal, ondernemend? Wilt u samen een mooie wijk opbouwen, vindt u het prettig om in het groen te wonen, wilt u best dingen delen of vindt u het leuk om samen te organiseren. Misschien is de ecowijk in Ewijk wel iets voor u!

Wat zijn de prijzen?

De huizen hebben verschillende prijzen. De bewoners bepalen zelf hoe duur de woning wordt. Er komt ook een gedeelte sociale koop/huur. De prijsgrens hiervan is voor koopwoningen maximaal €195.000. Voor sociale huur een huurprijs tot €720,00.

Inloopavond

Op 4 juli vindt er een inloopavond plaats in MFA ’t Hart, Den Elt 17 in Ewijk. U bent van harte welkom om hier bij te zijn!
De avond is van 18.30 tot 20.30 uur. U vindt er informatie over wat een ecowijk is, wat CPO is en hoe we nu verder gaan. Daarnaast zijn er presentaties. U kunt natuurlijk vragen stellen. Ook ligt er informatie over andere woningbouwprojecten in Ewijk.

Interesse of vragen?

Heeft u interesse of vragen? Bel dan met de gemeente via 14 024 en vraag naar Elma van Heerde. Of stuur een e-mail naar gemeente@beuningen.nl t.a.v. Elma van Heerde.

Op naar een energieneutraal Beuningen in 2040

De gemeente Beuningen wil in 2040 energieneutraal zijn. We wekken dan net zo veel duurzame energie op als in de hele gemeente wordt gebruikt. De gemeente werkt samen met inwoners, bedrijven en professionals aan verschillende activiteiten aan een energieneutraal Beuningen in 2040. De ecowijk is een van de activiteiten. Meer informatie leest u op www.energiekbeuningen.nl.

Meer informatie