Brand, roet en rook

Is er bij u in de omgeving brand geweest? Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over roet, asdeeltjes en asbestbrand.

Veelgestelde vragen over rook en roet

Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd?

U hoeft niets te doen. Door de rook kunt u last hebben van een geïrriteerde keel, ogen en luchtwegen en ook van hoofdpijn en hoesten. Heeft u gevoelige luchtwegen? Dan kan de rook ook benauwdheid en piepen veroorzaken. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over als u weer uit de rook bent. Blijven de klachten of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Waarom doet de brandweer metingen?

De brandweer doet metingen omdat men wil weten welke stoffen er vrijkomen en wat de concentratie daarvan is. Ook kan de brandweer met de metingen bepalen over welk gebied de rook zich verspreidt. De brandweer meet een beperkte set stoffen. Als de brandweer vermoedt dat er asbest vrijkomt bij een brand dan schakelt ze een speciaal bedrijf in om dat te meten. De brandweer kan dat niet zelf meten.

Mijn kinderen hebben tijdens de brand in de tuin gespeeld. Moet ik me zorgen maken?

Nee, dat hoeft niet. Uw kinderen hebben waarschijnlijk maar korte tijd rook ingeademd. De klachten die ze mogelijk kunnen krijgen zijn geprikkelde (tranende) ogen, neus, keel en luchtwegen en hoesten. De kans dat ze die klachten krijgen is echter erg klein. Bovendien gaan de klachten vanzelf weg als uw kinderen uit de rook zijn. Maakt u zich toch ongerust? Neem dan contact op met uw huisarts.

Ik ben bij de brand gaan kijken en mijn kleren ruiken naar rook. Wat moet ik daarmee doen?

Doe uw kleding direct in de was, om zo de brandlucht en eventueel roetdeeltjes te verwijderen.

Hoe word ik gewaarschuwd als er bij mij in de buurt iets aan de hand is?

Is er een grote brand bij u in de buurt of dreigt er een explosie? Als de situatie voor u gevaar oplevert dan proberen de hulpverleners die ter plaatse zijn u te waarschuwen. Ook gaat de sirene af en krijgt u mogelijk een NL-Alert.

Er ligt roet in mijn tuin. Wat moet ik doen?

In veel gevallen kunt u dit zelf opruimen. Soms is het beter om dat door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Bijvoorbeeld als er asbest bij de brand is vrijgekomen. Informeer hiernaar bij uw gemeente of dit het geval is. Mag u zelf aan de slag? Doet u dan handschoenen aan en verwijder het roet met een warm sopje.

Veelgestelde vragen over asbestbranden

Ik was buiten tijdens de brand. Moet ik me zorgen maken?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken. De kans dat u ziek wordt van asbest wordt pas groter als u vaak (maanden tot jaren) en veel asbest heeft ingeademd. Bij een brand ademt u mogelijk maar kort asbest in. De kans dat u daardoor ziek wordt is heel erg klein. Meer informatie hierover leest u op de pagina Asbest en Gezondheid.

Heeft u tijdens de brand in de rook gestaan? Dan kunt u last hebben van een geïrriteerde keel, ogen en luchtwegen en ook van hoofdpijn en hoesten. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over als je weer uit de rook bent. Blijven de klachten of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.

De brand is voorbij. Kan ik nu weer naar buiten of zit er nog asbest in de lucht?

Na de brand zitten er nog nauwelijks asbestvezels in de lucht. De vezels verspreiden zich met de wind en daardoor neemt de concentratie ervan snel af. U kunt dus gewoon naar buiten. Er kunnen nog wel brokjes asbest op straat liggen. Als u daar overheen loopt of rijdt kunnen ze verbrokkelen. Zo kunnen er nieuwe vezels in de lucht komen. Of u loopt de vezels onder uw schoenen mee naar binnen. Daarom is het verstandig om er niet doorheen te lopen tot een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf alles heeft opgeruimd.

Mag ik over straat rijden en lopen?

Ja, dat mag. Maar probeer om niet door brandresten (brokjes puin of roet) heen te rijden of te lopen.

Mag mijn kind buiten spelen?

Ja, dat mag. Maar zorg ervoor dat uw kind niet in brandresten (brokjes puin of roet) speelt. Kijk of de speelplek schoon is.

Kan ik het asbest op straat of in mijn tuin zelf opruimen?

Nee, dit kun u beter niet doen. Er kunnen dan vezels vrijkomen. Meestal komt er een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf om de straten en tuinen schoon te maken.

Er liggen brandresten op het pad naar mijn voordeur. Mag ik nu niet naar buiten?

Liggen er brandresten op uw toegangspad of oprit en wilt u die zelf opruimen? Treks dan wel beschermende kleding als handschoenen en een mondkapje aan. 

  • Veeg de stukjes met een zachte bezem voorzichtig bij elkaar.
  • Schep de resten in de container voor restafval.
  • Spoel de bezem en schep daarna buiten goed af met water bij een afvoerputje.
  • Was uw handen grondig.

Hoe voorkom ik dat ik asbest naar binnen loop?

Probeer te voorkomen dat u door brandresten (brokjes puin of roet) loopt. Bent u er toch doorheen gelopen? Doe uw schoenen dan uit voordat u naar binnen gaat en spoel ze schoon met water. Lukt dat niet, dan kunt u uw schoenen het beste schoonborstelen met een zachte borstel of afnemen met een natte doek. Was daarna uw handen.

Mijn ramen stonden tijdens de brand open en/of het ventilatiesysteem heb ik niet direct uitgezet. Wat moet ik doen?

Er kunnen brandresten (brokjes puin of roet) uw huis zijn binnengekomen. Ziet u brandresten of roetdeeltjes in uw woning? Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf kan dit het beste voor u opruimen. Wilt u toch vast zelf schoonmaken? Neem de vloeren en meubels dan af met een vochtige doek. Gebruik liever niet uw stofzuiger, daarmee verspreidt u eventuele vezels alleen maar.

Kan ik groenten/fruit/kruiden uit mijn tuin nog eten?

Eventuele asbestvezels blijven aan de buitenkant van een plant zitten. Was de groenten daarom goed voordat u ze eet. Ziet u veel roet of viezigheid op uw groenten? Dan kunt u ze beter niet eten, omdat er in roet veel schadelijke stoffen zitten.

Wie maakt de speeltuin/zandbak schoon?

Het gespecialiseerde schoonmaakbedrijf controleert aangrenzende openbare speeltuinen/zandbakken en maakt deze zo nodig schoon.

Wat gebeurt er met het asbest, dat in de sloot/vijver en op de bodem is terechtgekomen?

Asbest geeft geen risico in slootwater.

De mensen die het asbest opruimen dragen beschermende kleding. Betekent dat dat het heel gevaarlijk is?

Omdat deze mensen bijna dagelijks met asbest omgaan moeten zij beschermende kleding dragen. Voor andere mensen is dat risico er niet en zijn deze beschermende maatregelen niet nodig.

Kijk op de website van de GGD voor de veelgestelde vragen over asbest en gezondheid.