Veelgestelde vragen parkeerontheffingen

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen rondom de digitale parkeerontheffing. De vragen zijn verzameld rondom vier onderwerpen: aanvragen, wijzigen, opzeggen en verlengen.

Vindt u hieronder niet het antwoord op uw vraag? Stel uw vraag via gemeente@beuningen.nl

Parkeerontheffing aanvragen

Ik heb geen instructiebrief ontvangen. Hoe kan dit?
Om piekbelasting bij afhandelende medewerkers te voorkomen, spreiden we de aanvragen bij introductie van het nieuwe systeem. Sommige ontheffinghouders ontvangen de instructiebrief voor het nieuwe systeem daarom een paar dagen eerder of later. Komt u op deze website terecht, dan kunt u wel uw aanvraag doen. Ook nieuwe bewoners van het centrum zonder eigen parkeergelegenheid kunnen een aanvraag doen.

Ik verhuis binnenkort naar een adres zonder eigen parkeerplaats in de blauwe zone van Beuningen. Wanneer kan ik een bewonersontheffing aanvragen?
Geef uw verhuizing (online) door aan de gemeente Beuningen. De eerstvolgende werkdag nadat uw verhuizing ingaat, kunt u een parkeerontheffing aanvragen in het digitale parkeerloket. Wilt u al eerder bij uw woning parkeren? Dit kan in de blauwe zone maximaal twee uur lang met de parkeerschijf. Parkeer anders uw voertuig aan de randen van het centrum buiten de blauwe zone.

We hebben twee of meer auto’s. Kunnen we meerdere ontheffingen aanvragen?
U kunt per woonadres één ontheffing aanvragen. De andere auto(‘s) parkeert u buiten de blauwe zone óf buiten de tijdstippen waarop de blauwe zone geldig is. ’s Nachts kunt u uw auto bijvoorbeeld wel langer dan twee uur in de blauwe zone parkeren.

Ik heb een grote bedrijfsbus. Kan ik daar een ontheffing voor krijgen?
Alleen voertuigen die volledig in een parkeervak passen mogen er parkeren en krijgen eventueel een ontheffing.

Ik heb een leaseauto. Deze staat niet op mijn naam. Kan ik een ontheffing aanvragen?
Ja, dat kan. Tijdens het aanvragen kunt u een verklaring uploaden als bewijs dat u de leaseauto rijdt.

Een aannemer doet een verbouwing bij ons en wil zijn bedrijfsbus lang parkeren in de blauwe zone. Wat zijn de mogelijkheden?
Het bedrijf kan een week- en/of een maandontheffing aanvragen in het digitale parkeerloket. Toetsing van de aanvraag duurt maximaal vijf werkdagen. Vraag dus op tijd een ontheffing aan.

Wij hebben (tijdelijke) medewerkers in de winkel. Kunnen zij een parkeerontheffing krijgen?
Medewerkers parkeren niet in de blauwe zone. Zij kunnen dus geen parkeerontheffing krijgen. Zo blijven de parkeerplaatsen in het centrum vrij voor de bezoekers en klanten. Medewerkers komen liefst met de fiets of openbaar vervoer. Komen zij met de auto, dan kan lang parkeren op het Asdonckterrein. Volg daarvoor de groene parkeerborden rond het centrum.

Ik heb voor werkzaamheden meerdere maand- of weekontheffingen nodig. Kan ik meerdere ontheffingen tegelijkertijd aanvragen?
Nee, het is niet mogelijk om met één aanvraag meerdere ontheffingen aan te vragen. U moet per ontheffing een aparte aanvraag doen.

Ik wil de ontheffing in termijnen betalen. Kan dat?
Nee, het is niet mogelijk een parkeerontheffing in termijnen te betalen.

Ik heb geen DigiD. Hoe vraag ik deze aan?
Via het stappenplan - DigiD aanvragen van de Rijksoverheid vraagt u een DigiD aan. Het aanvragen van een DigiD is gratis.

Ik kan niet internetbankieren/ik kan niet betalen via iDEAL. Wat kan ik doen?
Een ontheffing betaalt u via iDEAL. Heeft u geen iDEAL? Dan kunt u twee dingen doen:

  1. Vraag internetbankieren aan bij uw bank. U betaalt de ontheffing dan zelf digitaal.
  2. Wilt u geen internetbankieren, of kunt u dit niet aanvragen? Vraag een familielid of kennis met iDEAL om te betalen. We slaan de bankgegevens van deze persoon niet op. De betaling is eenmalig (geen automatische incasso).

 

Parkeerontheffing wijzigen

Ik wil het kenteken van mijn ontheffing (tijdelijk) wijzigen. Hoe doe ik dit?
U kunt zelf uw kenteken wijzigen via het digitale parkeerloket. De kentekenwijziging gaat direct in.

Ik verhuis naar een ander adres in de blauwe zone. Wat moet ik doen om mijn ontheffing te houden?
Geef uw adreswijziging online door bij de gemeente Beuningen. Na 2 werkdagen is uw nieuwe adres in het digitale parkeerloket zichtbaar. Voldoet u op dit nieuwe adres nog steeds aan alle voorwaarden? Dan blijft uw ontheffing geldig. Voldoet u niet meer aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat u eigen parkeergelegenheid krijgt? Dan is uw ontheffing automatisch na 5 werkdagen niet meer actief. Hiervan krijgt u vooraf een bevestiging per e-mail.

 

Parkeerontheffing opzeggen

Ik verhuis naar een adres buiten de blauwe zone van Beuningen. Hoe zeg ik mijn ontheffing op?
Geef uw verhuizing door bij de gemeente waar u naar toe verhuist. Vijf werkdagen nadat uw verhuizing op het nieuwe adres ingaat, stopt uw ontheffing voor de blauwe zone van Beuningen.

Ik wil mijn ontheffing opzeggen. Krijg ik dan geld terug?
Nee, restitutie is niet mogelijk. De parkeerontheffing is een service om op bepaalde tijden overdag of tijdens de koopavond lang te kunnen parkeren in het centrum. Rondom het centrum zijn ook vrije parkeerplaatsen beschikbaar. Als u een deel van de ontheffingstijd niet gebruikt, is dat voor eigen rekening. Maand- en weekontheffing zijn niet opzegbaar. Deze stoppen vanzelf op de einddatum.

 

Parkeerontheffing verlengen

Mijn ontheffing loopt bijna af. Wat moet ik doen om de ontheffing te blijven gebruiken?
Vier weken voor de einddatum van een bewoners- of bedrijfsontheffing ontvangt u een e-mail. Hierin staat hoe u de ontheffing kunt verlengen. Betaalt u de kosten van de ontheffing vóór de einddatum? Dan blijft uw ontheffing doorlopend geldig.

Let op: een maand- of weekontheffing kunt u niet verlengen. Wilt u een extra maand- of week gebruik maken van de ontheffing? Vraag deze dan opnieuw aan.