Herdenking 4 mei in gemeente Beuningen in een aangepaste vorm

De herdenkingen in de gemeente Beuningen zijn dit jaar anders van vorm. Dit vanwege de coronacrisis. De toespraak van de burgemeester is online te zien. Ook vertelt Addy Hendriks haar oorlogsverhaal.

Kransen neerleggen 

Burgemeester Daphne Bergman legt bloemen in alle vier de kerkdorpen. Dat doet ze op 4 mei overdag. De scouting Beuningen legt namens alle scoutinggroepen bloemen bij het Lancaster monument op de Wilhelminalaan. Wethouder Piet de Klein legt namens de gemeente hier een bloemstuk. Stichting Comité 4 en 5 mei hijst de vlag. 
De monumenten zijn de hele dag gewoon toegankelijk voor iedereen die daar bloemen of kransen neer wil leggen. We vragen u wel rekening te houden met de maatregelen van het RIVM. 

Herdenking online te zien

De 4 mei herdenking in Beuningen wordt eerder opgenomen en is op 4 mei vanaf 19.30 uur te zien via het YouTube-kanaal van de gemeente Beuningen, Facebook, Twitter en hieronder. 

Burgemeester Daphne Bergman houdt een toespraak. Daarnaast vertelt Addy Hendriks haar oorlogsverhaal. 
Addy Hendriks verloor haar broertje bij het bombardement in Nijmegen. 

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid. Op de landelijke website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat wat je allemaal kunt doen. 

5 mei 

In de ochtend van 5 mei hijst burgemeester Daphne Bergman persoonlijk de Nederlandse vlag voor het gemeentehuis. Het Bevrijdingscomité hijst bij de kerk de vlag. Het bevrijdingsvuur brengt Hardloopvereniging Beuningen dit jaar niet naar Beuningen. Wel roepen we iedereen op om samen Nederland ‘in het licht te zetten’. Vanaf 28 april is op vrijheidsvuur.nl te zien hoe dat precies werkt. 

Hang de vlag uit! 
We vragen iedereen om thuis te blijven en om op 4 mei de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kan de vlag in top ter ere van de bevrijders van 75 jaar geleden. 

Films herdenking 4 mei 

Toespraak burgemeester Daphne Bergman

Lees hier de toespraak in geschreven tekst

Oorlogsverhaal Addy Hendriks uit Beuningen

Lees hier het verhaal van Addy Hendriks in geschreven tekst. 

Muziekvereniging Kunst en Volharding - Taptoesignaal

Muziekvereniging Kunst en Volharding - Wilhelmus

Voor de dodenherdenking nam Muziekvereniging Kunst en Volharding het Wilhelmus thuis op. 

Muziekvereniging Kunst en Volharding - Muziekstuk Band of Brothers
beeld 4 mei 2019 

5 mei 2020 - vlog van de burgemeester