Wijkhelden in het zonnetje

Op zondag 1 september was het zover. We vierden vijf jaar zwerfafvalaanpak Wijkhelden. Voor het feest kwamen ruim 500 enthousiaste Wijkhelden uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen naar scouting Beuningen.

Een dag vol activiteiten voor jong en oud. Ook de wethouders van de deelnemende gemeenten waren er bij. Er zijn nu meer dan 2000 Wijkheldenin de regio actief. Zij leveren een bijdrage aan een schone buurt. De deelnemende gemeenten en Dar zijn daar trots op. Daarom zetten zij de Wijkhelden jaarlijks in het zonnetje en dit jaar nog eens extra. Iedereen was te gast bij de scouting in Ewijk.

Afvalbak en goede doel De Liedjesfabriek

Wethouder Piet de Klein opende het Wijkheldenfestival  samen met directeur Bart de Bruin (Dar) en Michelle Stuiver (Dar). Ze bedankten alle Wijkhelden voor hun inzet voor een schone buurt en hun komst. Het was een spetterende opening met een verrassingsact voor de Wijkhelden Zo onthulden Piet de Klein en Bart de Bruin een afvalbak, met daarop een foto van Wijkhelden. Binnenkort kunnen bewoners meer afvalbakken met foto’s van Wijkhelden tegenkomen in hun buurt. Zo zijn de Wijkhelden nog meer zichtbaar in de wijk en hopen we schone buurten te stimuleren. En waar het schoon is, blijft het ook langer schoon.

Tijdens de opening stonden we ook stil bij het goede doel stichting De Liedjesfabriek, Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen mee kunnen helpen om de buurt schoon te houden, als ze ziek zijn. Mark van der Mee van stichting De Liedjesfabriek kreeg een cheque van Piet de Klein en Bart de Bruin. Daarna leerden dansers van The Dance Department als verrassing de Wijkheldendans. Iedereen deed mee. Samen dansten en trommelde we erop los op het Wijkheldenlied.

Samenwerking in de regio

Zwerfafvalaanpak Wijkhelden is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking. De gemeenten, bewoners, bedrijven, Dar en andere betrokkenen zorgen samen voor een schone en frisse regio. Op het Wijkheldenfestival zag je deze samenwerking ook terug. Samen met allerlei partijen en vrijwilligers uit de regio maakten we er een mooie dag van. The Dance Department deden een openingsdans en Muziekvereniging Kunst en Volharding zorgde voor de muziek bij de opening en workshops voor iedereen. Ook de Lindenberg verzorgde workshops. Vrijwilligers van Milieu- en educatiecentrum het Dijkmagazijn bouwden samen met Wijkhelden hutten. Hout je van de straat timmerde samen met de Wijkhelden mooie dingen. Ze bakten heerlijke duurzame koekjes met Van Eigen Deeg en maakten kunst van afval met Traskworks. Dit zijn slechts een paar mooie voorbeelden.

Sport, spel, plezier en genieten
Naast het dansen en trommelen konden de Wijkhelden elkaar leren kennen. Samen konden ze zich uitleven op het terrein. Het terrein was omgetoverd tot een echt festival met verschillende activiteiten. Van springen op het springkussen en knutselen met afval tot aan koekjes bakken, dansen in de silent disco en broodjes bakken en marshmallows roosteren met de scouting. Voor de volwassenen waren er ook workshops en ze konden genieten van een ontspannende voet- en of handmassage.

Ook Wijkheld worden? Meer informatie of aanmelden: www.wijk-helden.nl. Meer foto’s en filmpjes staan op de Facebookpagina van Wijkhelden.

Timmeren tijdens het Wijkheldenfestival

Alle wijkhelden en bezoekers van het wijkheldenfestival 2019