De week van de Burgemeester 8 tot en met 19 april

Wat doet de burgemeester allemaal? Burgemeester Daphne Bergman beschrijft om de week een paar highlights van haar werkweek. Lees hieronder de highlights van de laatste week van 8 tot en met 19 april.

Deze weken was de agenda goed gevuld met vergaderingen. Ik sprak onder andere met de brandweer, het algemeen bestuur van de veiligheidsregio (VRGZ) en Stichting Stedenband Beuningen-Mikolow. Mikolow is onze zustergemeente in Polen. Als gemeente houden we warm contact met deze gemeente. Stichting Stedenband doet dat samen met ons.

Het ziet er naar uit dat een aantal jongeren uit onze zustergemeente Mikolow de Vierdaagse gaat lopen. We willen hen natuurlijk een mooie ontvangst geven. Daar hebben we het over gehad met elkaar.

De gemeenteraad nam op 9 april een belangrijk besluit over de toekomst van zon en wind voor de gemeente Beuningen. Helaas was er door een technische storing geen geluid bij de opname. Heel vervelend voor de mensen thuis, die het debat  nu niet konden volgen. We gaan ons uiterste best doen om dit in de toekomst te voorkomen. U kunt trouwens de vergadering wel terug kijken. Dat kan via https://gemeentebestuur.beuningen.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2019/09-april/19:30

Engelse heer, een mevrouw uit Taiwan en een man en vrouw uit Syrie met hun baby voor een schilderij

Donderdag 11 april was er een naturalisatieceremonie op het gemeentehuis. Dit is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden. Ik mocht het Koninklijk Besluit Nederlandse Nationaliteit uitreiken aan een mevrouw uit Taiwan, een echtpaar uit Syrië en een Engelse heer.

Voor deze mensen en voor mij een bijzonder moment.  Na de kennismaking met de nieuwe Nederlanders, hun familie, kennissen of buren, bespreek ik artikel 1 van de grondwet:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Ook in onze open en vrije samenleving is het helaas niet vanzelfsprekend dat in gelijke gevallen, mensen gelijk worden behandeld. Samenleven is een werkwoord.

Daarna vond er een korte ceremonie plaats waarbij de mensen een verklaring van verbondenheid aflegden. Dat houdt in:

  • De vrijheden en rechten te respecteren die bij het Nederlandschap horen
  • De plichten te vervullen die bij het Nederlandschap horen

Ik gaf de Nederlanders een Koninklijk besluit en feliciteerde ze. De ceremonie vindt een paar keer per jaar plaats in het gemeentehuis.