Een stroomstoring: wat als u hiermee te maken krijgt?

Stelt u zich eens voor: de stroom in uw huis valt uit. De lichten in de omgeving zijn uit en de tv, radio en computer werken niet meer. U heeft ook geen verbinding met uw telefoon en de verwarming doet het niet. Een uitval van een vitale voorziening, zoals stroom, kan erg vervelend zijn. U wilt toch voorbereid zijn?

Schema stroomstoring

Zo’n stroomuitval komt in onze regio niet vaak voor. Toch kan het gevolgen hebben. Denkt u eens terug aan de stroomuitval van november 2017 waardoor ruim 24.000 huishoudens zonder stroom zaten. Of de drinkwatervervuiling van juni 2018 waardoor het water uit de kraan niet zomaar kon worden gebruikt.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zet zich, samen met gemeenten, politie en nutsbedrijven, dag en nacht in voor een veilige samenleving. Tijdens een incident of crisis is het niet mogelijk om direct overal te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat u zichzelf zo goed mogelijk voorbereidt op een uitval van vitale voorzieningen.  

Bereid u voor door de volgende stappen te ondernemen:

  1. Download de digitale meterkastkaart. Hierop staan belangrijke telefoonnummers, uitleg over wat u zelf kunt doen en een overzicht van communicatiekanalen waar u informatie kunt vinden. Print de kaart uit en hang deze op in uw meterkast. Zo heeft u de belangrijkste informatie en instructies altijd bij de hand, ook tijdens een stroomuitval.
  2. Stel een noodpakket samen met daarin de belangrijkste middelen die u kunnen helpen tijdens een stroomuitval. Denk bijvoorbeeld aan een radio op batterijen, zaklamp en lang houdbaar voedsel. Het samenstellen van een noodpakket is niet duur en waarschijnlijk heeft u de meeste spullen al in huis. Op de meterkastkaart vindt u een checklist voor het noodpakket.
  3. Volg de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid op Facebook en Twitter. Bekijk de website voor meer tips en informatie.