De maand van de burgemeester

Wat doet de burgemeester allemaal? Burgemeester Daphne Bergman beschrijft een paar highlights van haar werkweken.
De tijd vliegt voorbij… Daarom in vogelvlucht een impressie van de maand mei.

4 en 5 mei

Op 4 mei vond de Dodenherdenking plaats: opdat we niet vergeten. Ieder jaar vindt de herdenking plaats bij het 'Monument voor Geallieerde Vliegers'. Een waardige herdenking waar veel Beuningenaren bij waren. Mooi om mee te mogen maken dat herdenken leeft in Beuningen!

Enthousiaste lopers van Hardloopvereniging Beuningen brengen ieder jaar het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Beuningen. Samen met het 4- en 5 mei comité heette ik ze welkom bij de Tacitusbrug. Tijdens de 5 mei ceremonie bij de Corneliuskerk werd het vuur ontstoken. Na de ceremonie ben ik bij de opening geweest van Vrijpop. 

In 2019/2020 herdenken we 75 jaar leven in vrijheid. Samen met het 4-en 5 mei comité, vrijwilligers en gemeente maken we een speciale editie van 75 jaar vrijheid.

Filmavond 100 jaar vrouwenkiesrecht

Ter ere van 100 jaar vrouwenkiesrecht organiseerde Soroptimistclub Batenburg ‘Maas en Waal’ een filmavond met de film ‘Suffragette’ in Theater de Molen. Tijdens deze filmavond hield ik een toespraak over emancipatie sinds de invoering van het vrouwenkiesrecht. In Zwitserland is het vrouwenkiesrecht pas in 1970 ingevoerd. Verbazingwekkend.

Fotolijst met Keurmerk Veilig Ondernemen
Keurmerk Veilig Ondernemen

Samen met wethouder Henk Plaizier was ik bij Lunchroom Bijzonder Genieten om de tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in ontvangst te nemen. Dit houdt in dat de samenwerking tussen de ondernemers van het winkelcentrum, brandweer, politie en gemeente goed is. We gaan nu voor derde ster om een heel, schoon en veilig winkelcentrum te houden. Dat kunnen we niet alleen, maar doen we samen met onze partners!

Feestweekend

Het weekend van 17 tot en met 19 mei was bruisend. Lentefeesten, opening cultuurkerkje, opening terras Dijkmagazijn en open dag van onze brandweerpost Beuningen, die dit jaar 75 jaar bestaat. De post had groots uitgepakt bij het winkelcentrum!

Plein met tenten en een vol terras   

Lentefeesten

 Man en vrouw die gitaar spelen en zingen

Opening Cultuurkerkje Winssen

 Terras bij Dijkmagazijn met mensen
Lentefeesten                                                                                                                 

Brandweer wagen waarvan bakje omhoog gaat     Oude brandweerwagens opgesteld    

Brandweer 75 jaar.

Appeltje van Oranje voor Weurtse Stichting

Maar de klapper van de maand mei was toch wel mijn bezoek aan paleis Noordeinde voor de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Dit is een prijs die jaarlijks door het Oranjefonds wordt toegekend aan bijzondere innovatieve of succesvolle projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn. De Weurtse Stichting ElanArt heeft zeer terecht een appeltje van Oranje gekregen uit handen van koningin Maxima. Zij helpen bewoners van asielzoekerscentra uit hun isolement te halen met creatieve en kunst projecten.

Burgemeester Daphne Bergman in paleis Noordeinde met Stichting Elan

Na het bezoek aan paleis Noordeinde ons traditionele rondje langs de stembureaus gemaakt met onze medewerkers. Europese Verkiezingen. Dankzij de inzet van onze stembureau leden en medewerkers zijn de verkiezingen weer ordelijk verlopen in Beuningen.

Medewerkers voor stembureau