Herkent u mensen met geldzorgen?

De feestdagen komen er weer aan. Voor veel mensen met geldzorgen is deze dure maand een lastige periode. Iedereen kan ineens met geldproblemen te maken krijgen. Een scheiding, ontslag of een maand achter met de huur, het kan het begin van financiële problemen zijn. Herkent u mensen met geldzorgen?

‘Kom jij eruit?’

Denkt u dat iemand in uw omgeving misschien geldzorgen heeft? U kunt helpen door met hen in gesprek te gaan. ‘Kom jij eruit?’ is een eenvoudige vraag, waarmee u het gesprek kunt beginnen. 

1. Luister eerst, zonder oordeel, en vraag wat er is
Vertel wat u is opgevallen. Vraag of iemand hulp zou willen. Probeer niet te oordelen. Wil de ander niet antwoorden, dan is dat ook een antwoord. Geef niet zomaar op. Iedereen heeft behoefte aan contact en een luisterend oor.

2. Moedig aan om eerlijk te zijn over de situatie
Niemand praat makkelijk over zijn geldzorgen. U weet immers nooit hoe een ander hierop reageert. Maar openheid kweekt begrip. Wees daarom zelf eerlijk, open en kwetsbaar over uw zorgen. Dat opent de deur voor de ander.

3. Verwijs door en bied uw hulp aan
In de gemeente waar je woont kun je terecht voor schuldhulpverlening. Het is belangrijk dat iemand met grote geldzorgen in beeld komt bij de gemeente. Daar weten we waar iemand het beste terecht kan voor hulp. Soms willen mensen zelf liever geen contact opnemen met de gemeente. U kunt aanbieden dat u dat (anoniem) doet en informeren naar de hulpmogelijkheden.

Vrouw met roodbruin haar staat met haar handen in haar zakken. Ervoor staat een banner met de tekst: 'Kom jij eruit?'

Heeft u zelf moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of heeft u al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Vraag dan om hulp, voordat de situatie uit de hand loopt.
Neem contact op met de balie Zorg en Inkomen via telefoonnummer 14 024 of per e-mail via sociaalteam@beuningen.nl. De balie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Kijk voor meer informatie ook op de pagina op deze website over geldzorgen. of op www.komuitjeschuld.nl