De week van de burgemeester

Wat doet de burgemeester allemaal?
Burgemeester Daphne Bergman beschrijft om de week een paar highlights van haar werkweek. Lees hieronder de highlight van de laatste week van maart en begin april.

In de vorige ‘Week van de burgemeester’ had ik de eer om voor het 100-jarig bestaan van de NAG (muziekvereniging na arbeid gezelligheid) een koninklijke erepenning uit te reiken.  Om de feestelijkheden af te sluiten had Marian Reijnen mij zo ver gekregen om zondag 24 maart aan de slag te gaan als een ware ‘Maestro’. De orkestleden waren gelukkig aardig voor mij tijdens het dirigeren van het nummer ‘Land van Maas en Waal’. Laat ik het zo zeggen; de voorzittershamer past mij beter dan een dirigeerstok. Het was een boeiende, gezellige middag met de andere kandidaten, het orkest en publiek.

burgemeester Daphne bergman zwaait met dirigeerstok

Regelmatig gaat het college na een collegevergadering op werkbezoek bij bedrijven, organisaties en clubs in onze gemeente. Dit keer waren we te gast bij het  familiebedrijf Duijghuizen. Twee zussen leiden met passie dit logistieke bedrijf.  Hun motto: afspraak is afspraak. En wie service zoekt, vindt onze klasse. Wat een mooi bedrijf in onze gemeente Beuningen.

Zondag 31 maart opende ik Speijers Sports Open Air, een buitensportgedeelte. Dat deed ik door met een ijshockeystick de puck in de roos van de goal te schieten. Ron Bons praatte alles aan elkaar. Dat deed hij met veel humor! Het buitengedeelte is een mooie aanwinst voor Speijers Sports!

groep mensen bij een openingsfeest

Dinsdag was een topdag! De hele dag stond in het teken van de kindergemeenteraad. Leerlingen van groep 7 en 8 van zes basisscholen werkten  de hele dag hard aan hun voorstellen. Om 18.00 uur opende ik de kindergemeenteraad, onder toeziend oog van ouders, klasgenoten en docenten. Alle zes de groepen hadden een goed voorstel  en presentatie voorbereid. Ook de vragen aan elkaar waren stevig. Het voorstel ‘Indiana Jones’ kreeg in de tweede stemronde de meeste stemmen. Dit is een avontuurlijk groepsuitje met een keuzeprogramma. Het programma bestaat uit spellen waarbij je moet samenwerken en zo elkaar leert kennen. Het plan wordt voor de zomer uitgevoerd. Ik vind de kindergemeenteraad een mooie werkwijze is om jongeren te laten zien hoe democratie werkt.

kinderen in de raadzaal gemeente Beuningen

Mijn week sloot ik af in De Paulus. Daar was de première van  ‘Dorp in verzet’ van toneelvereniging Plankenkoorts in samenwerking met Ulto. Het verhaal is deels gebaseerd op het leven van Jan Litjens. Jan Litjens coördineerde verzetsgroepen in Winssen en omgeving. ‘Dorp in verzet’ gaat over geheime sabotageacties in Maas en Waal en onderduikers, maar ook over angst en moed. Jan moest vaak moeilijke afwegingen maken. De voorstelling geeft een unieke kijk op het verzet in de oorlogstijd in deze regio!  De voorstelling is er tot 13 april. Er zijn nog kaarten. Kijk hiervoor op www.toneelverenigingplankenkoorts.nl. Ik kan jullie deze voorstelling van harte aanraden.  Leven in vrede en vrijheid is en was niet altijd een vanzelfsprekendheid.