Dit eet Beuningen: aan tafel bij Moataz Aouf en Mays Arab uit Aleppo, Syrië

Moataz Aouf kwam drie jaar geleden naar Nederland. Daarvoor woonde hij in Aleppo, een grote stad in het noordwesten van Syrië. Zo’n twee jaar geleden kwam ook zijn vrouw Mays Arab naar Nederland. Moataz en Mays doen er alles aan om hun leven in Beuningen weer op te bouwen. Tijdens een heerlijke Syrische maaltijd van rode linzensoep, Maalobeh (omgekeerde hartige rijsttaart) en salade vertellen ze hun verhaal.

Moataz: ‘Wij zijn in 2011 getrouwd. Niet lang daarna begon de oorlog. We hebben het tot  2015 volgehouden, maar verloren steeds meer de hoop dat het nog goed zou komen. Als ik nu terug zou gaan, zou ik mijn leven niet zeker zijn. Gelukkig is mijn vrouw Mays nu ook hier.’

Moataz en Mays hebben inmiddels kennis gemaakt met de Nederlandse keuken. ‘Als we met Nederlandse vrienden gaan eten, vragen ze altijd wat wij lekker vinden.’ Boerenkool heeft nog niet op het menu gestaan, maar de kroket kunnen ze zeker waarderen. Ook proberen ze allerlei Nederlandse producten uit. Spruitjes en bloemkool zijn ingrediënten waarmee Mays prima uit de voeten kan. ‘Zo hebben we allerlei producten aan ons menu toegevoegd.’

Het stel heeft Nederland leren kennen als een mooi land, met aardige mensen. In Beuningen hebben ze inmiddels ook hun weg gevonden. ‘Veel producten kunnen we gewoon bij de supermarkten kopen, maar voor de speciale ingrediënten – vooral de kruiden – gaan we toch naar de Arabische winkel in Nijmegen.’

Beiden zijn hoog opgeleid en willen dolgraag in Nederland aan de slag, maar dat valt nog niet mee. Moataz: ‘Daarom ben ik zelf in actie gekomen. Ik heb de gemeente Beuningen voorgesteld om via een stappenplan hoogopgeleide vluchtelingen betere kansen te geven. Door cursussen te organiseren, stageplaatsen bij bedrijven. Zodat we kunnen laten zien waar  onze kracht ligt. Nu doen we allebei vrijwilligerswerk om op een positieve manier toch bezig te blijven. Ik wil een rolmodel zijn voor andere Syriërs. Wij blijven verbonden aan onze familie in Syrië maar onze toekomst ligt hier. Wij willen een mooie bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving.’

Eetcultuur is Syrië

Aleppo, de geboortestad van Moataz en Mays, is één van de oudste steden van de wereld. De Syriërs kennen een rijke eetcultuur. De keuken kenmerkt zich door gebruik van veel kruiden en specerijen zoals bijvoorbeeld kaneel, kardemon, komijn, peper en kruidnagel, gecombineerd met rijst of aardappel. Ook courgette, aubergine en humus als dipsaus met brood staan vaak op tafel. Olijfolie wordt in bijna alle gerechten gebruikt. Zowel voor het bakken en braden, als voor salades en brooddip (soms met zatar, een mengsel van specerijen en sesamzaadjes). Kaneel wordt soms ook aan koffie toegevoegd.

Recepten

  • Maalobéh voor 6-8 personen
  • 500 gr lams- of rundergehakt
  • 2 flinke aubergines
  • 500 gr basmatirijst
  • Oosterse kruiden (Za’atar of Baharat)
  • 100 gr amandelen
  • 100 gr walnoten
  • olijfolie

Hoe maak ik het?

  • Bak het gehakt rul zonder olie en voeg peper en zout toe.
  • Snij de aubergine in dunne plakken en rooster of bak (liefst zonder olie) de plakken met een snufje zout aan beide zijden bruin.
  • Bedek de bodem van een hapjespan (ca 22 cm) met het gehakt. Leg de plakken aubergine cirkelvormig op het gehakt en druk tegen de zijkant van de pan. Meng 500 gram basmatirijst met de kruiden. Vul de pan met het rijstmengsel tot de rand van de aubergine. Voeg zoveel kokend water toe dat de rijst onder water staat. Kook de rijst gaar.
  • Verwarm de amandelen en walnoten in een beetje olie.
  • Laat de rijst langzaam droog koken. Het lekkerst is wanneer de rijst een beetje plakt.
  • Neem een plateau of groot bord en leg deze op de pan. Draai de hele boel nu voorzichtig maar snel om. Maak de hapjespan los van het rijstmengsel. Het gehakt ligt nu dus bovenop met daaronder de aubergine en de rijst. Haal de amandelen en walnoten uit de olie, laat ze een beetje afkoelen en strooi ze op de taart. Voilà de Maloobéh.
    Moataz en Mays