Fietsverlichtingscampagne ‘Light it up!’ in gemeente Beuningen

Na het succes van vorig jaar wordt ook dit najaar weer de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne georganiseerd. De gemeente Beuningen vindt het erg belangrijk dat jongeren meer gaan nadenken over hoe belangrijk het is om goede fietsverlichting te hebben. Daarom staat er op dinsdagavond 20 november van 17.00 tot 20.00 uur een promotieteam in het dorp van Beuningen (naast Jumbo) om fietsverlichting te controleren. Wethouder Piet de Klein helpt vanaf 17.00 uur het promotieteam mee.

 

Light it up!


Tijdens de actie gaat het promotieteam in gesprek met fietsers over het belang van goede fietsverlichting. Is de fietsverlichting kapot en hebben ze zelf geen vervangende verlichting mee? Dan krijgen de jongeren ter plekke nieuwe lampjes mee zodat ze veilig thuis kunnen komen.

 

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker
 

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is. Toch wordt fietsverlichting vaak vergeten. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers op een ongeluk zeker 20% afneemt door goede fietsverlichting. Gelukkig fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting. Ook repareren jongeren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.  
 

We fietsen met z’n allen met verlichting
 

In 2017 zijn er met 40 acties in Gelderland en Overijssel maar liefst 15.000 setjes fietsverlichting uitgedeeld aan jongeren. ROV Oost-Nederland is erg enthousiast om ook dit najaar weer van start te gaan met de fietsverlichtingscampagne. Naast het verspreiden van verlichting, wordt er ook een boodschap verspreidt. De boodschap: ‘We fietsen met z’n allen met verlichting’.

 

Ook dit jaar worden ongeveer 40 acties uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. De campagne wordt door Kragten en SHIFT gedragsverandering uitgevoerd in opdracht van het  ROV Oost-Nederland. De campagne duurt tot het einde van het jaar.