Tips voor barbecueën en hout stoken

Het stoken van hout en houtskool zorgt voor fijnstof in de lucht. Brandt een houtvuur 1 uur? Dan brengt dat 5x zoveel fijnstof in de lucht als 1 uur autorijden in de stad. Een keer minder uw terrashaard of vuurkorf stoken, helpt om de lucht schoon te houden.

Barbecue met kolen

Gezondheidsrisico's

Het inademen van fijnstof kan zorgen voor hartklachten en klachten aan de luchtwegen. Stookt u een vuurtje of barbecuet u in de tuin? Er zijn veel manieren om dat zo schoon mogelijk te doen. Zo voorkomt u gezondheidsklachten voor uzelf en uw buren.

Tips voor schoner stoken

Met deze tips kunt u schoner stoken en barbecueën en zorgt u voor minder overlast:

  • Bepaal voordat u het vuur aansteekt de windrichting en waarschuw buren die er last van kunnen krijgen. Dan kunnen zij op tijd hun ramen sluiten.
  • Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s dan het stoken van vochtig hout. Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren aan de zijkant. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.
  • Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.
  • Wilt u een terrashaard of een barbecue kopen? Er zijn ook elektrische modellen. Hiermee veroorzaakt u minder luchtvervuiling.

Let op! Het is verboden om snoeihout of (tuin)afval te verbranden. Ook geverfd of bewerkt hout mag nooit in een vuurkorf of (terras)haard. Bij de verbranding van deze materialen komen heel veel giftige stoffen vrij. Wanneer u dit toch doet, riskeert u een boete.