Bewonder hoe bijzonder: jonge Mantelzorgers

Er wordt veel zorg verleend in Nederland door mantelzorgers, zowel jonge mantelzorgers als volwassen mantelzorgers. Daarom is 10 november uitgeroepen tot de landelijke Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zijn mensen die voor lange tijd, intensief en onbetaald zorgen voor een ander. Meestal is dit een familielid en heb je hier niet zelf voor gekozen maar is het je overkomen omdat iemand in je naaste omgeving veel extra zorg en aandacht nodig heeft.

Dat verdient een bloemetje

Ieder jaar organiseert stichting Perspectief op de dag van de mantelzorg de actie: Dat verdient een bloemetje. Volwassen Mantelzorgers worden tijdens deze dag verrast met een bloemetje als blijk van waardering, bezorgd door vrijwilligers. De mantelzorgers worden aangemeld door een bekende die de mantelzorger wil laten verrassen met een bloem.

Jonge mantelzorgers

Vanaf dit jaar heeft de stichting een soortgelijke actie specifiek voor jonge mantelzorgers. Daarvoor is uw hulp nodig! Het blijkt namelijk dat één op de zes jongeren in de regio Nijmegen een jonge mantelzorger is. Stichting Perspectief noemt deze jongeren liever jonge helden in plaats van jonge mantelzorgers omdat zij naast school, vrienden en hobby’s ook nog zorgen voor een familielid of vriend(in) met een ziekte, handicap of (psychische) aandoening. Dan beschik je wel over bijzondere krachten. Daarnaast doen zij dit dus zonder dat zij ervoor gestudeerd hebben of betaald worden.

Stichting Perspectief vindt dat ook zij een keer in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom heeft de stichting voor hen de actie: Bewonder hoe bijzonder. Soms gaat het niet om zorgen, maar om klusjes in huis omdat je vader of moeder deze niet meer kunnen doen vanwege hun gezondheid. Bijvoorbeeld:

  • Eten koken
  • Vader/moeder moeten helpen met douchen en aankleden
  • Boodschappen doen
  • Wassen en poetsen in huis

Leuke attentie

Er is een leuke attentie bemachtigd waarmee de jonge helden worden verrast. Op 10 oktober, tijdens de campagnemaand van de mantelzorg zal deze attentie thuis worden bezorgd.

Aanmelden

Dus ken je een jonge held waarvan je vindt dat hij/zij als waardering een leuke attentie verdient, geef hem/haar dan snel op via dit aanmeldformulier. Of geef zijn of haar gegevens door via Stichting Perspectief -024-6750939- info@stg-perspectief.nl. Voor vragen kunt u terecht bij Janine van Raaij: janinevanraaij@stg-perspectief.nl of 06-12753798.