Donkere dagen, bent u thuis?

Een inbraak in uw woning? Dat wilt u niet. Onbekenden zijn in uw huis geweest en hebben waardevolle bezittingen meegenomen. Nu het buiten vroeger donker is hebben inbrekers meer mogelijkheden om ongezien rond te lopen, op zoek naar mogelijkheden om in te breken. Gelukkig zijn er veel manieren om de kans op inbraak in uw huis te verkleinen. De volgende tips kunnen u daarbij helpen.

Cartoon van iemand die probeert in te breken en een meneer die 112 belt

Verlichting

Of u nu thuis bent of niet, zorg dat er ’s avonds verlichting brandt en het huis een bewoonde indruk geeft. Met bijvoorbeeld een tijdschakelaar kunt u regelen dat het licht 's avonds automatisch aangaat. Zorg daarnaast voor goede buitenverlichting die aanspringt zodra iemand in de buurt komt. Zo kunnen inbrekers zich niet verstoppen bij uw huis.

Sluit deuren en ramen

Sluit uw huis goed af, ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Inbrekers hebben maar zeer korte tijd nodig om toe te slaan. Draai de sleutel van uw voor- en achterdeur minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken. Kijk op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® voor advies; www.politiekeurmerk.nl.

Niet thuis

Bent u een avond niet thuis, bijvoorbeeld met sinterklaas of kerst? Zet dit niet op Twitter of Facebook. Inbrekers gaan mee met hun tijd. Deel foto’s of verhalen achteraf, als u weer thuis bent.

Waak mee!

Meld verdachte situaties. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon.