Voorkom heling: weet wat u koopt

Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Het illegaal kopen en verkopen van gestolen spullen noemen we heling. In dit bericht leest u wat u kunt doen om heling te voorkomen, waardoor inbraak en diefstal voor de dief niet meer aantrekkelijk zijn.

Misschien heeft u ook weleens iets gekocht voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwel nieuwe fiets voor € 75. Dan is de kans groot dat de fiets van diefstal afkomstig is. Het stelen van spullen is alleen aantrekkelijk als er ook mensen zijn die deze spullen willen kopen. U kunt meehelpen om heling te voorkomen.

Tips voor inwoners

Wat u kunt u doen tegen heling:

  • Controleer tweedehands producten

Check via www.stopheling.nl of de app Stop Heling of het product als gestolen geregistreerd staat. Hiervoor heeft u het serienummer nodig. Deze vindt u meestal aan de achterkant of onderkant van een product. U kunt het serienummer ook opvragen bij de verkoper. Is er een hit? Koop het product niet. U kunt via de website of app direct melding doen bij de politie.

  • Registreer uw eigendommen

Noteer altijd het serienummer als u een nieuw product koopt. Na diefstal kunnen uw waardevolle spullen zo altijd herkend en teruggevonden worden. Registreren kan via de app Stop Heling. Maak van kostbare spullen die geen serienummer hebben een foto en upload de foto op de app.

  • Mobiele telefoon ‘boefproof’

Een gewild object voor diefstal zijn mobiele telefoons. Maak uw telefoon ‘boefproof’. Zo kunt u bij diefstal uw telefoon terugvinden, persoonlijke data wissen en het toestel blokkeren. Kijk hiervoor op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof.

  • Doe aangifte bij diefstal

Doe na diefstal van uw eigendommen altijd aangifte bij de politie. Via de registratie in de Stop Heling app kunt u snel nagaan welke belangrijke spullen ontvreemd zijn en kunt u de politie nauwkeurig en snel informeren.

Iemand geeft instructie hoe je heling kunt melden