Wie wordt de opvolger van kinderburgemeester Guus?

Woont u in Beuningen, Ewijk, Weurt of Winssen en zit uw (klein)kind aankomend schooljaar in groep 7 of 8? En vindt hij of zij het leuk om namens alle kinderen mee te praten over wat zij belangrijk vinden in onze gemeente? Laat uw (klein)kind zich dan aanmelden als ‘collega’ van onze burgemeester Daphne Bergman!

Uitgeschreven tekst van video

MUZIEK (Intro, wit scherm met logo gemeente Beuningen, titel: Word jij de kinderburgemeester van de gemeente Beuningen?)

(Burgemeester Daphne Bergman zit in de raadszaal van het gemeentehuis, kijkt in de camera en vertelt)

Hallo jongens en meisjes. We zitten hier in de raadszaal van de gemeente Beuningen en ik heb net weer een raadsvergadering voorbereid. Zoals jullie zien: 21 stoelen. Hier worden belangrijke beslissingen genomen; ook voor jullie leven. Weet je wat nou heel leuk is: we zijn weer op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester. Die kan uit Ewijk komen, Winssen, Weurt of Beuningen. Je moet wel in groep 7 en 8 zitten, maar ik zou het ontzettend leuk vinden als jij de nieuwe kinderburgemeester wordt. Dan word je een collega van mij en dan gaan we samen aan de slag en aan het werk. Je mag met mij op pad of soms met een wethouder, mag je hele leuke dingen doen. Samen met ons. Dus ik zou zeggen: meld je aan!

(Beeld van basisschool de Ruyter, gevolgd door burgemeester Daphne Bergman en kinderburgemeester 2024 Guus lopend over de gang van de school en zij vertellen)

Daphne: Wat gaan we zo doen, Guus?
Guus: We gaan een gesprekje houden met onze klas over wat een kinderburgemeester inhoudt.
Daphne: Ja, en wat de echte burgemeester inhoudt.
Guus: Ja.
Daphne: En dat lijkt best op elkaar natuurlijk.

(Burgemeester Daphne Bergman en kinderburgemeester Guus zijn in het klaslokaal van groep 8 en Guus vertelt)

Hoe de verkiezingen gaan, daar heb ik aan meegedaan in groep 7. Dan maak je eerst een mailtje en filmpje thuis van hoe oud je bent, wie je bent, wat je hobby’s zijn en waarom je het wilt zijn. Daarna ga je bij de gemeenteraad laten zien wat je plan is en dat wordt dan beoordeeld. Toen kreeg ik ineens te horen dat ik de keuze had om kinderburgemeester te worden.

(Een aantal sfeerbeelden van de lezing die wordt gegeven in het klaslokaal, gevolgd door burgemeester Daphne Bergman en kinderburgemeester Guus en zij vertellen)
Daphne: Nou Guus, ik zie jou binnenkort wel weer ergens denk ik.
Guus: Ja.

(Burgemeester Daphne Bergman staat weer in de raadszaal van het gemeentehuis, kijkt in de camera en vertelt)

Dit is het aanmeldformulier. Als het goed is, heb je die op school gekregen en als het niet zo is vraag bij je juf of meester of je er nog een mag hebben. Ik hoop natuurlijk dat we heel veel aanmeldingen van jullie krijgen en een leuk filmpje. Er is een jury die dit allemaal gaat beoordelen en ik hoop veel inzendingen te mogen zien. Tot snel als er een nieuwe kinderburgemeester is!

MUZIEK (Afsluiting, wit scherm met logo gemeente Beuningen)

De taken die een kinderburgemeester uitvoert zijn bijzonder en vooral leuk, maar ook serieus. De kinderburgemeester is een schooljaar lang de vertegenwoordiger van alle kinderen in onze gemeente.

 

Wat zijn de taken van de kinderburgemeester? 

  • Samen met burgemeester Bergman aanwezig zijn bij een aantal activiteiten voor kinderen in onze gemeente. 
  • Een toespraakje houden bij sommige van deze activiteiten of er een vlog van maken.
  • Het aanspreekpunt zijn voor kinderen uit onze gemeente. 
  • De kinderburgemeester heeft een eigen boodschap of thema en vraagt daarvoor op verschillende positieve manieren aandacht.  
 

Wat moet een kinderburgemeester kunnen? 

  • Goed en vlot spreken, ook voor publiek. 
  • Het leuk vinden om in de belangstelling te staan. 
  • Het leuk vinden om op te komen voor de belangen van kinderen. 
 

Hoe meldt uw (klein)kind zich aan? 

Uw (klein)kind maakt een e-mail en filmpje waarin hij/zij zich voorstelt en motiveert waarom hij/zij kinderburgemeester van gemeente Beuningen wil zijn. Stuur de e-mail en het filmpje samen met het door u ingevulde toestemmingsformulier voor 31 mei op
Dit toestemmingsformulier krijgt uw (klein)kind op school als hij/zij nu in groep 6 of 7 zit. 
Heeft uw (klein)kind het toestemmingsformulier niet meer? Stuur een e-mail, dan sturen wij het toe.
 

Wie o wie? 

De jury kiest uit alle kandidaten 5 kinderen die in juni op het gemeentehuis presenteren waarom zij denken de enige echte Beuningse kinderburgemeester te zijn. De jury en burgemeester Bergman beslissen wie de opvolger van Guus, onze huidige kinderburgemeester, wordt.
 
Heeft u of uw (klein)kind nog vragen? Bel dan met 14024 en vraag naar Sacha Peters. Burgemeester Bergman hoopt dat veel kinderen zich aanmelden, dus kom maar op met die e-mails en filmpjes!