‘Een evenement moet veilig zijn. Voor iedereen’

De gemeente Beuningen heeft het vergunningenbeleid voor evenementen geactualiseerd. Dat is goed nieuws voor iedereen die een evenement wil organiseren, zegt burgemeester Daphne Bergman. “We kunnen het aantal regels niet verminderen, maar wel helpen met alle aanvragen.”

Wie een evenement wil organiseren, moet voldoen aan regels. Ook in onze gemeente. En ja: het aantal regels is de afgelopen jaren toegenomen. Dat is niet om mensen te pesten, benadrukt de burgemeester. “We hebben vier vitale kernen, waar veel wordt georganiseerd. Dat willen we graag stimuleren en faciliteren. Maar tegelijkertijd moet alles wel veilig zijn. Voor iedereen. Ook hebben we de plicht om te kijken naar bijvoorbeeld de belangen van omwonenden en rekening te houden met zaken als geluids-, verkeer- of parkeeroverlast. De regels zijn nodig om alles in goede banen te kunnen leiden en te denken aan ieders belang.”

Evenementencoördinator

Als gemeente willen we organistoren van evenementen natuurlijk graag van dienst zijn. Mede daarom wordt een evenementencoördinator aangesteld. “Die persoon is straks het eerste aanspreekpunt voor een organisator en heeft bij de aanvragen ook een ondersteunende rol en gaat de mensen begeleiden bij de aanvragen.” Natuurlijk is en blijft het wel de verantwoordelijkheid van een organisator zélf om de benodigde vergunningen aan te vragen en overige zaken actief te regelen, voegt de burgemeester daaraan toe.

De komst van de coördinator is niet de enige winst van het geactualiseerde beleid. “We helpen organisatoren ook doordat we nu duidelijk in kaart hebben gebracht hoe het proces van aanvragen eruitziet. We kunnen daarmee aan de voorkant al veel meer duidelijkheid geven. En dat is waarvoor we het doen. We zijn een levendige gemeente, waar veel evenementen worden georganiseerd. Dat is natuurlijk fantastisch om te zien en moeten we vooral blijven stimuleren.”