Tijdelijk Noodfonds Energie is open

Nog steeds is voor veel huishoudens de hoge energierekening in de winter moeilijk te betalen. Er is voor 2024 geen energietoeslag en geen prijsplafond. Wel is er het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Dit noodfonds helpt huishoudens met een laag tot modaal inkomen en een hoge energierekening. Zij betaalt, voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening voor zes maanden na de aanvraag. Het is een landelijke regeling en daarom ook voor inwoners van de gemeente Beuningen beschikbaar. 
 
Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds wordt er gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen. U kunt een check doen via de website van het Noodfonds om te kijken of u in aanmerking komt voor de steun. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen: 
  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen;
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier;
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 
    • Er geldt een percentage van 8% bij een inkomen tot 130% van het sociaal minimum;
    • Er geldt een percentage van 10% bij een inkomen tussen 130% en 200% van het sociaal minimum.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10%.

Steun aanvragen

U vraagt steun van het Noodfonds aan op de website van het Noodfonds. Dat kan via de computer of app. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen de aanvraag voor u doen. Dat gaat wel via een machtiging. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds: 085 088 1111.