Bericht van burgemeesters Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen

Op naar een veilige jaarwisseling voor iedereen.

Beste inwoner van de gemeente Beuningen, gemeente Druten, gemeente West Maas en Waal en gemeente Wijchen,
 
Nog een paar dagen en we sluiten weer een jaar af en duiken 2024 in. De een viert het samen met familie, de ander met vrienden of huisdieren, weer een ander gaat de kroeg in en er zijn ook mensen die moeten werken. We hopen dat we dit jaar weer een gezellige en fijne jaarwisseling kunnen vieren. Zodat het feest is voor iedereen! Daar gaan wij voor en helpt u ons daarbij? 
 

Vuurwerk afsteken 

Het afsteken van vuurwerk is al vele jaren een vaste traditie op Oudejaarsavond. De een vindt het prachtig, de ander hekelt het. De jeugd begint vaak al in november met afsteken. Op meldingen van inwoners reageren we natuurlijk. Maar het is voor de politie en BOA’s lastig om jongeren die vuurwerk afsteken, te betrappen. Meestal lopen zij rond terwijl ze vuurwerk afsteken. We willen dan ook een oproep doen aan de ouders/verzorgers van de jeugd om te voorkomen dat ze op pad gaan met vuurwerk. En het bijvoorbeeld afsteken van vuurwerk bij (huis)dieren. Dieren kiezen hier niet voor en het levert hen onnodig veel stress op. Het afsteken hiervan mag op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Daarvoor én daarna is het afsteken van vuurwerk dus verboden. Daarnaast is het fijn als u uw kliko's zo veel mogelijk van de openbare weg af haalt. Zo voorkomt u dat daar iets in gegooid wordt. 
 
Naast de ervaren overlast maken we ons ook zorgen over de veiligheid van de jongeren zelf. Er wordt steeds zwaarder illegaal vuurwerk gekocht en afgestoken. Met gevaarlijke situaties als gevolg. We willen u dan ook vragen hier goed op te letten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zij 2024 niet op de spoedeisende hulp hoeven te beginnen. 
 

Laat hulpverleners hun werk doen

Alvast dank aan alle mensen die tijdens oud en nieuw aan het werk zijn voor onze veiligheid. Wij vinden het belangrijk dat hulpverleners hun werk goed en veilig kunnen doen. Deze mannen en vrouwen zetten zich met hart en ziel in voor onze gemeenschap, vooral tijdens de jaarwisseling. Hinder ze daarom niet op het moment dat ze aan het werk zijn. Zo kunnen zij snel de hulp bieden aan hen die het nodig hebben. Degenen die tijdens de uitoefening van hun werk toch worden lastiggevallen of bedreigd zijn, doen wat ons betreft altijd aangifte bij de politie. Samen met de Officier van Justitie zorgen wij ervoor dat daders niet ongestraft wegkomen. 
 
Het feest is pas echt geslaagd als iedereen veilig thuiskomt. Wij wensen u een fijne jaarwisseling en een prachtig en gezond 2024.
 
Een feestelijke groet namens ons, 
 
Burgemeester Daphne Bergman, gemeente Beuningen
Burgemeester Sigrid Sengers, gemeente Druten
Burgemeester Vincent van Neerbos, gemeente West Maas en Waal
Burgemeester Renske Helmer- Englebert, gemeente Wijchen