Gemeentelijke Zilveren Erepenning voor de heer Adriaan Maters

De heer Maters ontving op 7 september 2022 de Gemeentelijke Zilveren Erepenning tijdens de presentatie van het Monumentenboek. Hij ontving deze onderscheiding als teken van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor onze gemeente. Dhr. Maters schrijft over de geschiedenis van de gemeente Beuningen en heeft hiermee een bijdrage geleverd aan het historisch besef van onze inwoners, jong en oud.

Dhr. Adriaan Maters

Verdiensten

Vanaf 1977 was de heer Maters als leerkracht verbonden aan basisschool de Regenboog in Beuningen. Voor basisschoolleerlingen schreef hij het boek “Hoe het vroeger was”. Dat gaat over de geschiedenis van de inwoners van de vier dorpen van gemeente Beuningen. 

Adriaan Maters was ook betrokken bij vele publicaties. Daarvoor deed hij onderzoek, interviewde (oud) inwoners en leverde historische achtergrondinformatie aan voor de wandelroutes van de Beuningse Ommetjes, de boeken de Nije Weg 1 & 2 van Peter Deurlo, het Beuningse kwartetspel en het Canon van Beuningen. 

Ook als lid van de redactie van het kwartaalblad Tweestromenland van de gelijknamige historische vereniging heeft hij bijgedragen aan vele publicaties. 

Bij de bibliotheek van Beuningen was de heer Maters gespreksleider bij de activiteit “Vertel eens”. Daar haalde hij samen met een groep ouderen herinneringen op over Beuningen, historische gebouwen, kattenkwaad en oude liedjes. Hij weet mensen altijd te boeien met zijn verhalen en kennis. 

Uitreiking Zilveren Erepenning en boekpresentatie

De gemeentelijke Zilveren Erepenning werd op 7 september door burgemeester Daphne Bergman uitgereikt aan Dhr. Maters tijdens de boekpresentatie van het nieuwe Monumentenboek. Dat boek is geschreven door de heer Adriaan Maters en Paul Smits. In het boek staan foto’s van 150 rijks- en gemeentelijke monumenten aangevuld met verhalen en anekdotes. In dit boek nemen Adriaan en Paul de lezer mee terug in de tijd. Het boek geeft een goed beeld van de woongeschiedenis in de vier dorpen van onze gemeente: Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen.