Gratis tuinadvies in de bieb: Operatie Steenbreek

Vanaf maandag 3 oktober is in Bibliotheek Beuningen een informatiestand ingericht van Operatie Steenbreek Beuningen. Oktober is het nieuwe plantseizoen: aanplant krijgt voldoende regen en rust om te wortelen voordat de warmte weer komt in het voorjaar. Daarom inspireren tuin- en natuurboeken van de Bibliotheek bezoekers om hun tuin of straat groener te maken. Op 7 oktober is er een spreekuur voor al uw tuinvragen. Groei en Bloei en Het Dijkmagazijn geven antwoord en goede raad op uw concrete vragen. De stand van Steenbreek staat tot 21 oktober. Bezoekers kunnen er gratis krokusbollen afhalen.

Najaar: tuin doen!

Het najaar is helaas onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Door de klimaatverandering begint de lente steeds vroeger en houdt de zomer lang aan. Met als gevolg zeer warme, langdurige droge periodes. Vaak is het zelfs in oktober nog prachtig weer. Het najaar is om verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt. Maar het belangrijkste is nog wel dat de tuineigenaar die in het najaar aan de slag gaat, al direct in het vroege voorjaar kan genieten van een mooie en levendige tuin! En vroeg in het voorjaar bloeiende bloemen, is ook weer goed voor de biodiversiteit. 

Operatie Steenbreek

Met Operatie Steenbreek Beuningen stimuleren wij als gemeente samen met Het Dijkmagazijn inwoners om hun woonomgeving groener te maken. Dat kan gaan van het aanbrengen van kleine veranderingen in de tuin tot aan samen met de buren de straat vergroenen. Een groene leefomgeving woont prettiger: het voorkomt hittestress en zorgt bij hoosbuien voor minder wateroverlast. Daarnaast trekt groen vogels en andere dieren aan. Zij blij en u blij.  Heeft u inspiratie, tips, hulp of materialen nodig om te vergroenen? Kijk op de website van het Dijkmagazijn

Infokraam bibliotheek

Infokraam Operatie Steenbreek Beuningen staat vanaf 3 tot en met 21 oktober in de bibliotheek.

Spreekuur voor gratis tuinadvies: vrijdag 7 okt, 9.00 - 12.00 uur. Bibliotheek Beuningen, De Lèghe Polder, Schoolstraat 16, 6641 DC Beuningen.