De resultaten van 24 uur ‘blauw’ zichtbaar in de wijk

Gisteren, donderdag 13 oktober, is er door Politie Tweestromenland 24 uur lang stevig ingezet op controles. Dit was 1 van de acties in het kader van de Week van de Veiligheid. Politie Tweestromenland heeft een groot werkgebied: van Wamel tot Millingen. Ook de politie eenheid van onze gemeente valt hier dus onder. Bij de controles lag de focus op verkeer, milieu en ondermijning. Met ruim 600 joints, 7 vuilniszakken henneptoppen, 5 kilo hash en 2000 blaastesten sloten zij hun actiedag af.

Rondom school

In de ochtend werd gestart bij meerdere basisscholen om de directe omgeving verkeersveiliger te maken. Doordat agenten zichtbaar aanwezig waren, zagen ze bestuurders alsnog doorrijden naar de (veilige) parkeerplaats om hun kinderen bij school af te zetten en werd duidelijk minder hard gereden in de directe omgeving. 

Toezicht op verkeersveiligheid is in Beuningen en Malden gehouden door de inzet van een rollertestbank zodat de toegestane maximum snelheid van scooters gecontroleerd kon worden.
In het land van Maas en Waal werd toezicht gehouden vanaf de wateren; daarbij is gekeken of er milieuovertredingen zichtbaar waren.

Ondermijning

In Wijchen werd in een woning aan de Ploegweg een ondermijningsonderzoek gedaan naar aanleiding van een melding. Daar werd behoorlijk wat drugs aangetroffen. Die drugs zijn in beslag genomen. Het onderzoek wordt door de recherche verder voortgezet.

Ondermijning aanpakken vraagt een lange adem en niet alleen van politie en justitie. Er is een brede aanpak nodig waarbij de overheid (zoals de gemeente en het Waterschap) samenwerkt met bedrijven en inwoners. In deze aanpak is dus ook uw informatie belangrijk! 

Zie, hoor of ruikt u iets verdachts? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Wordt u bedreigd? Meld het altijd!
•    Bij spoed: bel 112
•    Geen spoed, wel politie: 0900-8844
•    Anoniem melden? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
•    Of vul anoniem op www. meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. 

100%

Donderdagavond werden aan de grens met Duitsland in Beek, alle voertuigen die op straat reden, gecontroleerd. Dat was een 100% controle gericht op onder andere verkeersovertredingen en aspecten die met ondermijning te maken hebben. U kunt dan denken aan drugsgebruik of bezit daarvan en eventueel (vuur)wapenbezit.  
 
Zo’n actiedag vraagt veel organisatie en planning vooraf. De politie stemt af met partners die ondersteunen en er worden extra agenten ingepland. Wat uiteraard gegarandeerd blijft ook tijdens zo’n actiedag, is dat er snel gereageerd wordt op een spoedmelding.  

De resultaten van deze actiedag

  • Op het gebied van ondermijning zijn er in een woning 21,35 kg hennep en ruim 630 joints in beslag genomen. Daarnaast ook ruim 5 kilo hash. Dat wordt allemaal vernietigd.
  • In een bestelbusje werden 7 vuilniszakken met henneptoppen aangetroffen. Die zijn ook in beslag genomen voor vernietiging. 
  • In totaal zijn 2000 blaastesten afgenomen; 8 bestuurders overtraden het maximum alcoholpercentage en zijn bekeurd. 
  • Daarnaast zijn 80 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere het niet dragen van een gordel, rijden met te hoge snelheid, mobiel bellen en rijden, incorrecte verlichting voeren, rijden door rood licht en geen fietsverlichting voeren.