Alle chalets Noodopvang Beuningen bewoond

Sinds vorige week zijn alle chalets van de noodopvang op het Asdonck-terrein in Beuningen bewoond. Alle bewoners zijn vluchtelingen uit Oekraïne. In de komende weken komt er nog aantal mensen bij. Een tiental reist na vanuit Polen en Oekraïne en trekt bij familie in. Er zijn nog enkele bedden vrij voor vluchtelingen die via de veiligheidsregio vanuit crisisopvang komen.

Er staan 40 chalets van 4 tot 6 personen. De inschatting is dat uiteindelijk ongeveer 215 van de beschikbare 230 plekken op de Asdonck bezet zullen zijn.
 

Leeftijdsopbouw 

Op 8 oktober woonden er 136 volwassenen en 58 kinderen tussen 0 en 18 jaar in de noodopvang op de Asdonck.
Sinds het begin van het schooljaar gaan de kinderen naar school. Kinderen tot en met 12 jaar gaan naar het reguliere basisonderwijs of naar een schakelklas in Klaver Vier. Kinderen van 12 tot 18 jaar gaan naar het Pontem College in Nijmegen. Ook daar zijn speciale klassen ingericht. Een aantal eindexamenleerlingen volgt er digitaal les vanuit Oekraïne, aangevuld met Nederlandse les.
Veel volwassenen zijn aan het werk. Voor niet-schoolgaande kinderen is kinderopvang beschikbaar in De Vuurvlinder.
 

Gastgezinnen

Er wonen ook nog 27 Oekraïense vluchtelingen in gastgezinnen in Beuningen. 
 

Over noodopvang Asdonck 

Gemeente Beuningen vangt sinds maart 2022 Oekraïense vluchtelingen op. Eerst in crisisnoodopvang in sporthal De Tinnegieter. De crisisnoodopvang sloot toen de noodopvang op het Asdonck-terrein open ging. De eerste voorbereidingen op de Asdonck begonnen op 9 mei. De eerste bewoners kwamen op 25 juli 2022. Sindsdien zijn volgens plan elke week enkele chalets klaargemaakt en in gebruik genomen. Er wonen vaak meerdere huishoudens in één chalet. Met de komst van de laatste bewoners is de noodopvang Asdonck binnen de gestelde tijd volledig in gebruik. De noodopvanglocatie is er voor maximaal 5 jaar. 
 
De vluchtelingen verblijven in chalets waarin men zelfstandig kan wonen (zelf wassen en koken) als in een klein woonwijkje. De gemeente is verantwoordelijk voor veel zaken voor alle inwoners, dus ook voor vluchtelingen die in Beuningen wonen. Daarom zijn er op de Asdonck spreekuren voor Oekraïense vluchtelingen in noodopvang en in gastgezinnen. Voor hulp bij praktische zaken (werk, inkomen, onderwijs, kinderopvang), of voor het regelen van fysieke en psychosociale zorg.
 
Noodopvang Asdonck in Beuningen
Noodopvang Asdonck in Beuningen (oktober 2022)