Wees alert op de gevaren van koolmonoxide
De komende tijd gaat in veel huizen de kachel weer aan. Logisch natuurlijk, als het kouder wordt, maar ook reden om weer extra alert te zijn op de ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide (CO).
Brandweer Gelderland Zuid geeft tips om ervoor te zorgen dat u en uw huisgenoten geen gevaar op koolmonoxidevergiftiging lopen.
Ventileren
Het is ontzettend belangrijk om te ventileren. Laat als het kan, altijd een raampje of ventilatierooster open staan. Ook als het koud is. Veel mensen zijn geneigd om alles af te sluiten om de kou buiten te houden, maar het is voor uw gezondheid erg slecht om niet te ventileren. Wist u dat na 30 minuten in een afgesloten ruimte, de lucht al ‘vervuild’ is? Open dus, dat raampje!
Moderne cv-ketel
De helft van de ongevallen met CO wordt veroorzaakt door een moderne cv-ketel. Dat weten veel mensen niet. Dus ook als u alleen maar een cv-ketel hebt, is een CO-melder van levensbelang. Dit geldt natuurlijk ook voor gaskachels, geisers, houtkachels en open haarden.
Controleren
Laat al uw verbrandingstoestellen een keer per jaar door een erkend bedrijf controleren. En let erop dat ook de afvoerkanalen worden gecontroleerd.
Misverstand
Het is een misverstand dat CO zwaarder is dan lucht. Dat is NIET het geval. CO is zelfs ietsje lichter dan lucht. Daarom moet de melder in de ruimte van het verbrandingstoestel (uw ketel of kachel) aan het plafond, op 1 tot 3 meter van het toestel af hangen.
Bloempot
Ga niet zelf aan de gang om uw huis op een alternatieve manier te verwarmen, zoals met de ‘bloempotkacheltjes’ of andere zelfgebouwde verwarming. Dit is brandgevaarlijk, ongezond en u loopt risico om een CO-vergiftiging op te lopen.
Win-actie
Houd de social mediakanalen van Brandweer Gelderland Zuid in de gaten. Zij geven deze maand acht CO-melders weg. Zij hangen de gewonnen CO-melder ook nog eens bij de winnaars thuis op.
Meer weten?
Op de website www.co-wijzer.nl kunt u een test invullen, waardoor u weet hoeveel CO-melders u in uw huis nodig hebt. Ook leest u er meer informatie over waar de melders precies moeten hangen en tips en adviezen over ventileren.