Orange the World campagne

Wij zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen. Met de actie ‘Orange the World’ wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen vrouwen en meisjes. De actie start op 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en eindigt op 10 december (de Dag van de Rechten van de Mens).

Gebouwen oranje uitgelicht 

Oranje is de kleur van de wereldwijde campagne. Om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes worden in de hele wereld gebouwen oranje uitgelicht. De kleur staat voor zonsopgang, de dageraad in een toekomst zonder geweld. 

Ook in onze gemeente ontgaat de campagne u niet. In samenwerking met de gemeenten Wijchen, Druten en Beuningen zorgt Soroptimistclub Batenburg Maas & Waal ervoor dat het gemeentehuis in Druten en in Beuningen, kerken en de molen in Beuningen tijdens de periode van Orange the World worden verlicht. 
De Orange the World campagne valt samen met het WK-voetbal dit jaar. Dit is een toevallige samenloop, de actie Orange the World refereert niet aan dit WK of de kleur van het Nederlandse voetbalteam. Gezien de discussie rond het organiserende land Qatar willen we dat graag benadrukken. 

Vlag hijsen 

Omdat de gemeente Beuningen zich ook graag zelf uitspreekt tegen deze vormen van geweld, wordt ook het gemeentehuis oranje verlicht en hijst onze burgemeester Daphne Bergman op 23 november om 10.30u de Orange the World-vlag. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. 

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen 

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt op signalering, melding en hulpverlening. Dit is van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken in geval van grensoverschrijdend gedrag. 

Actieperspectief: Ik ben #medestander 

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op de website orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en te stoppen.