Fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ in Beuningen

De periode dat het eerder en ook langer donker is, is weer aangebroken. Het is daarom extra belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. De gemeente wil dat jongeren zich bewust zijn van het belang van goede fietsverlichting. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ onze gemeente op donderdag 24 november bij het sportpark op de Ooigraaf. Wethouder Pascal Cobussen van Verkeer ondersteunt de actie en is om 16.30 uur aanwezig om het campagneteam te helpen.

Fiets mét licht 

Iedereen weet dat fietsen mét licht veel veiliger is dan zonder. Het is zelfs zo dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een fietsongeval met bijna 20% afneemt als je goede fietsverlichting hebt. 
Steeds meer fietsers hebben goede verlichting, maar jongeren kunnen dit nog wel wat beter doen. Van de 12- tot en 24-jarigen heeft slechts de helft werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel een licht, maar vergeten om het aan te zetten. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben meestal geen werkende verlichting, repareren die niet en nemen ook geen vervangende lampjes mee. 

Waarom juist nu?

Nu het weer eerder en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan goede fietsverlichting. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, zeker in deze periode, op orde te hebben. Zodat zij én anderen veilig thuiskomen.
 
Het campagneteam bezoekt de komende maanden 35 scholen in Gelderland en Overijssel voor een scholentour. Naast de scholentour zijn er in beide provincies in totaal 28 acties op straat en delen ze promotiedozen met fietsverlichting uit aan onder andere (sport)verenigingen, clubs, studentenverenigingen en scholen. Na de acties worden de (tijdelijke) tags van de ANWB op de grond gespoten met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Dit herinnert de jongeren eraan ook na de actie hun licht aan te doen.
 
De campagne wordt georganiseerd in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en in samenwerking met verschillende gemeenten en onderwijsinstellingen. De campagne loopt tot eind 2022. Ook social media wordt ingezet om de boodschap te verspreiden. Deel je bericht met #aaninhetdonker en volg de campagne op Instagram via aan.in.het.donker.