Beuningse Boomfeestdag 2022: (met) bomen werken!

Vanochtend (16 november) plantten zo’n 50 leerlingen van groep 7-8 van basisschool de Ruyter uit Weurt samen met wethouder Pascal Cobussen en kinderburgemeester Siem Kregting achttien perenbomen aan het Lurvinkpad in Beuningen. Dit deden zij in het kader van de Nationale Boomfeestdag.


(Met) bomen werken

Het thema van de Nationale Boomfeestdag is dit jaar ‘Met bomen werken’. Bomen zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Dat is logisch want ze leveren verschillende ecosysteemdiensten: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren in onze gemeente op termijn ook nog eens heerlijke peren. Daarnaast bieden ze leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat!

Als kinderen hun eigen boom planten, weten ze na jaren nog te vertellen waar “hun” boom staat. Om het bodemleven te stimuleren zetten de leerlingen van de Ruyter ook een groot aantal regenwormen uit nadat de perenbomen geplant waren. Deze wormen werken weer aan een goed bodemklimaat waarin de bomen kunnen groeien en hun werk kunnen doen.

‘Ik vind je een toffe perenboom’!

Onze kinderburgemeester Siem zet zich dit schooljaar in om pesten bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Dat doet hij onder andere op scholen. Daarom reikte hij aan de kinderen van de Ruyter ook de “Ik vind je een toffe perenboom” uit. Een boom waarin de kinderen complimenten aan elkaar kunnen hangen. Elkaar complimenten maken is tenslotte veel leuker dan elkaar pesten!

Stichting Planeet

Myriam Klaasen van de Beuningse Stichting Planeet gaf de kinderen een mini les over het belang van bomen, hoe je ervoor zorgt dat ze groeien en over het je blijven inzetten voor een goed leefklimaat. “Als je een goed idee hebt voor het verbeteren van de natuur, steek er dan energie in en laat het groeien.” 

Myriam is de initiatiefneemster van onder andere de pluktuin op het terrein van het voormalige fruitbedrijf de Weeropper in Beuningen. Haar stichting zonder winstoogmerk wil kinderen en volwassenen weer verbinding laten maken met hun voedsel. “Planeet stelt zich een wereld voor waarin iedereen toegang heeft tot verse en gezonde voeding van duurzame, liefst lokale boerderijen, waar iedereen zich verbonden voelt met de oorsprong van ons eten en waar een groeiende bewustwording bestaat van een duurzame levensstijl.”

Als je donateur bent van de stichting mag je komen oogsten in de tuin. Maar ook mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank mogen hun groenten en fruit komen plukken. “Door zelf voor je eigen voedsel te zorgen ga je het anders waarderen. Dat leren wij bijvoorbeeld ook aan kinderen van scholen uit onze gemeente.”