Speciale uitgave gemeentepagine over Oekraïne in de Maas & Waler 30 maart

In het huis-aan-huis blad de Maas & Waler verschijnt op 30 maart een speciale pagina over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Bekijk de pagina als pdf of lees de artikelen op deze pagina.

Beuningen steunt Oekraïne

De inval van Rusland in Oekraïne maken veel emoties los, ook in de gemeente Beuningen. De initiatieven die zijn opgestart om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen, laten grote betrokkenheid zien bij deze crisis. Eens temeer blijkt dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Met een warm hart vangen wij vluchtelingen op in onze mooie gemeente. Dat doen wij in een crisisnoodopvang voor 250 vluchtelingen in sporthal De Tinnegieter en in permanentere opvang in de regio. Ook bieden inwoners graag hulp en ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen.

Ik vertrouw er op dat wij deze mensen een veilig en rustig verblijf kunnen bieden voor de dagen dat ze bij ons zijn. Medewerkers van alle betrokken instanties spannen zich in om deze crisisnoodopvang met grote zorg te bieden. Alle dank aan winkeliers, vrijwilligers en inwoners die samen met ons optrekken en hulp bieden waar mogelijk. Samen zetten wij de schouders eronder, zo doen wij dat in Beuningen!

Daphne Bergman, Burgemeester

Opvanglocatie De Tinnegieter

Sinds vrijdag 18 maart vangt de gemeente Beuningen vluchtelingen uit Oekraïne op in de crisisopvanglocatie De Tinnegieter. Het aantal vluchtelingen in de crisisopvang wisselt continu; er is een continue doorstroom. Wij vangen ze enkele dagen op in de Tinnegieter en van daaruit worden ze naar noodopvanglocaties gebracht. Dat kan in heel Nederland zijn.

Vluchtelingen

De groep vluchtelingen bestaat grotendeels uit moeders met kinderen. De leeftijd verschilt van pasgeboren baby’s tot pubers. Er verblijven ook een aantal mannen en vrouwen op leeftijd. De vluchtelingen komen verspreid uit geheel Oekraïne. Er is medische zorg aanwezig, indien nodig wordt gespecialiseerde hulp ingeschakeld. 

Rust en veiligheid

Omdat wij ze maar enkele dagen opvangen, beiden wij vooral rust, warmte en veiligheid. De mensen zijn die eerste dagen nog vooral verdoofd van alles en vermoeid van de reis. De kinderen spelen veel in de speelkamer. De pubers hebben de gamehoek ontdekt. De moeders zijn erg blij met het aanbod van kleding en verzorgingsproducten.

Sporthal De Tinnegieter

De sporthal van De Tinnegieter beschikt in totaal over 1400m2 aan beschikbare ruimte. Er is één grote zaal van ongeveer 45 bij 33 meter, welke verdeeld is in drie gedeelten van 15 bij 33 meter. Twee van die ruimtes dienen als slaapzaal. In de middelste ruimte wordt gegeten en staan banken en stoelen. Het sportcafé is omgetoverd tot een speelruimte voor de kinderen.

Hulp bieden aan vluchtelingen

Inwoners ondersteunen vluchtelingen uit Oekraïne massaal met kleding, speelgoed en andere zaken.

Kleding en speelgoed

Voor nu is er op de opvanglocatie genoeg speelgoed en er zijn ook kledingpakketten voor de vluchtelingen. Kom niet zomaar spullen af geven bij de opvanglocatie. Zodra we weten wat er nodig is, zullen we een oproep doen voor bepaalde spullen. Houd daarvoor de Facebookpagina ‘Buurthulp Beuningen, Ewijk, Winssen en Weurt’ in de gaten.

Vrijwilligers

Stichting Perspectief verzorgt de coördinatie vrijwilligers voor de noodopvang via Helpende Handen. Kijk voor alle informatie en om u aan te melden als vrijwilliger op de website van Gelderse Handen.

Wat kunt u doen?

Als u wilt helpen kunt u zich melden als vrijwilligers bij Stichting Perspectief en Gelderse Handen in Beuningen via www.geldersehanden.nl/beuningen.

Op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl staat een overzicht van wat u kunt doen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Op www.vluchtelingenwerk.nl leest wat u kunt doen om te helpen, bij welke organisatie u terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Via www.giro555.nl kunt u geld doneren.

Zelf vluchtelingen opvangen

Natuurlijk mag u zelf vluchtelingen opvangen. Maar denk goed na over wat dit allemaal met zich meebrengt qua privacy, zorgen en financiën. U zorgt namelijk in eerste instantie zelf voor deze vluchtelingen, totdat duidelijk is wat wij kunnen bieden.

Vluchtelingenwerk

Als gemeente kunnen we de opvang die particulieren aanbieden niet coördineren. Wij verwijzen u hiervoor door naar Vluchtelingenwerk. Wel vragen we of deze vluchtelingen zich willen registreren bij de gemeente. Neem hiervoor contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 024.Doel is het bijhouden van het aantal opgevangen vluchtelingen en contact met hen leggen als er meer bekend is over ondersteuningsmogelijkheden en regelingen.

Professionele opvang

Als gemeente zetten wij in op professionele opvang en gecoördineerde hulp aan vluchtelingen omdat dat voor de langere termijn het beste is voor iedereen. Opvang waar voorzieningen zijn zoals onderwijs, zorg en openbaar vervoer. Particuliere opvang zoals een caravan in de tuin, verblijf in een b&b of een vakantiewoning zien wij niet als een oplossing voor langere termijn.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Beuningen vindt u meer informatie over de crisisopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Antwoorden op veelgestelde vragen staan op www.beuningen.nl/oekraine. Heeft u toch nog een vraag of wilt u hulp bieden? Stuur dan een mail naar oekraine@beuningen.nl.