Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

De E-waste Race is een wedstrijd tussen 20 scholen in de Dar-regio. Zij gaan samen de strijd aan om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen in hun buurt op te halen. Buurtbewoners kunnen hun rondslingerend elektronisch afval online aanmelden. In de gemeente Beuningen doen basisschool De Vuurvlinder uit Beuningen en basisschool De Ruijter uit Weurt mee. Scholieren en buurtbewoners maken een afspraak om het afval thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint!

De E-waste Race

Van maandag 14 maart tot en met donderdag 7 april organiseert Dar samen met Road2Work@Dar en Wecycle de E-waste Race. Tijdens dit educatieve project leren kinderen op actieve manier over het recyclen van elektronische apparaten. En wat voor effect dit heeft op mens en milieu. Ook komen onderwerpen als grondstoffen, het belang van minder gebruiken en hergebruiken aan bod. Na een gastles zijn de scholieren klaar om daadwerkelijk hún steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van onze regio. Door de fysieke inzamelactie van elektronisch afval met hun eigen buurt. 

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste. De helft van het Nederlandse e-waste wordt namelijk niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Die verdienen een tweede leven. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race voor bewustwording zorgt bij kinderen en hun omgeving over het belang van recycling en hergebruik.