Brand in voormalig restaurant in Ewijk

Het voormalig wokrestaurant Fong Shou aan de Van Heemstraweg in Ewijk is in de vroege ochtend van 24 maart door brand verwoest. Ook een nabij gelegen schuur is afgebrand. In beide gebouwen bevond zich asbesthoudend materiaal.

Asbestresten

Uit onderzoek blijkt dat alleen in de directe woonomgeving asbesthoudende stukjes zijn neergekomen. Een gespecialiseerd onderzoeksbureau heeft donderdag de exacte grenzen vastgesteld waar asbest ligt. Het gaat om de percelen Van Heemstraweg 20A, 20B en 20C en Van Heemstraweg 22. Vrijdag volgt een vervolgonderzoek in het pand, aan de Van Heemstraweg 13 en in nabije omgeving van de genoemde percelen.

Zeer klein risico op gezondheidsschade

Het risico op gezondheidsschade voor u als direct omwonenden is zeer klein. In de buitenlucht is sprake van verdunning van schadelijke stoffen. Ook was de tijd dat u mogelijk in contact was met asbestdeeltjes van korte duur. Zeker als u ook uit de rook bent gebleven en u uw ramen en deuren gesloten had. Daarom is het risico voor u klein.

Roet en asdeeltjes

Bij de brand was veel rookontwikkeling. Het openbaar terrein rondom  het wokrestaurant is donderdagochtend al schoongemaakt. De weg is in de loop van de ochtend weer vrijgegeven voor verkeer. Een deel van de rook kan in de omgeving achterblijven in de vorm van roet en asdeeltjes. Die kunnen schadelijk zijn als u ze inslikt of als ze terechtkomen in uw moestuin of geteeld fruit.

Wat kunt u doen?

  • Liggen er bij u roet- en/of asdeeltjes om uw huis en tuin? Dan kunt u volgende dingen doen:
  • Doe buiten uw schoenen aan en uit, of spoel ze af als u ermee naar binnen gaat. Zo voorkomt u dat roet- en/of asdeeltjes in uw woning terechtkomen. Neem bijvoorbeeld een kinderwagen ook pas mee naar binnen als de banden buiten goed afgespoeld zijn. Doe dit ook met fietsen.
  • Houd huisdieren zo mogelijk binnen of vermijd plekken waar roet- en/of asdeeltjes liggen. Maak de poten van uw huisdier schoon als uw huisdier toch buiten geweest is.
  • Het kan zijn dat er ook verbrandde deeltjes in uw tuin terecht zijn gekomen. Deze mag u zelf opruimen. Draag hierbij handschoenen of gebruik een plastic zakje. De deeltjes mogen bij het afval. Zitten er roetdeeltjes op uw auto? Dan raden we u aan uw auto zo snel mogelijk af te spoelen met water.
  • Verbouwt u groente of fruit (in uw (moes)tuin)? Als u deze groente/fruit gaat eten adviseren we om deze extra goed schoon te maken. Groente/fruit dat beschadigd is door roet- en/of asdeeltjes kunt u beter niet eten omdat hier mogelijk schadelijke stoffen in zitten.

Wat kunt u van ons als gemeente verwachten?

Het terrein is afgesloten.

  • Wij maken het terrein en de openbare ruimte rondom het pand schoon.
  • Wij zorgen voor professionele reiniging van door asbest getroffen percelen.
  • Op onze website leest u antwoord op veelgestelde vragen, zie www.beuningen.nl/veiligheid

Herontwikkeling van het terrein

Herontwikkeling van deze locatie heeft grote prioriteit bij het college. De leegstand  had  grotere invloed op de leefbaarheid en veiligheid. De gemeente heeft bij de eigenaar op diverse manieren en momenten aangedrongen op herontwikkeling van het terrein. In oktober 2021 is er een principeverzoek ingediend voor het realiseren van woningbouw. In deze plannen is ruimte voor 15 wooneenheden in de vorm van een T-boerderij. Het college ging hiermee akkoord en stelde daarbij een aantal invullingseisen. Er zijn gesprekken met een ontwikkelaar over de precieze invulling van de plek. Na principemedewerking ligt de verantwoordelijkheid bij de initiatiefnemer om de sanering van het huidige pand en voorbereiding op een herontwikkeling voortvarend op te pakken.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen? Neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de gemeente op telefoon nummer 14 024. Meer algemene informatie over asbest kunt u vinden op de website van het Ministerie van Milieu https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/ .

We zijn als gemeente al een lange tijd in gesprek met de eigenaar van het pand en terrein over de toekomstige bestemming. Zodra daar concrete ontwikkelingen uit voortkomen, houden we u daar natuurlijk van op de hoogte.