Beuningen biedt noodopvang voor 250 vluchtelingen uit Oekraïne

De gemeente Beuningen helpt bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Er komt een locatie voor noodopvang in sporthal De Tinnegieter. Deze noodopvang is een doorstroomlocatie voor circa 250 vluchtelingen. Waarschijnlijk komen volgende week de eerste vluchtelingen aan in Beuningen.

Landelijk is er een tekort aan opvangplekken om aan iedere vluchteling die naar Nederland komt onderdak te bieden. De minister van Justitie en Veiligheid heeft, via de voorzitters van de veiligheidsregio’s, de gemeente Beuningen gevraagd om crisisnoodopvang voor maximaal 7 dagen mogelijk te maken met een uitloop van één of twee dagen. Daarna stromen zij door naar een opvanglocatie voor langere duur.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen

De gemeente vindt het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld hulp te bieden. Daarom komen wij graag tegemoet aan het verzoek om crisisnoodopvang in de gemeente mogelijk te maken. Het is nog onduidelijk hoelang deze noodopvanglocatie in gebruik zal zijn.

Burgemeester Daphne Bergman

“Rusland is op 24 februari de Oekraïne binnengevallen. Al bijna twee weken zien en horen we over de ontwikkelingen in en over Oekraïne. De beelden maken veel emoties los, ook in de gemeente Beuningen. De landelijke actiedag Giro555 en andere maatschappelijke en particuliere initiatieven die zijn opgestart om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen, laten grote betrokkenheid zien bij deze crisis. Eens temeer blijkt dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Samen zetten wij de schouders eronder, zo doen wij dat in Beuningen!
Nu daadwerkelijk een beroep op onze gemeenschap wordt gedaan, vertrouw ik er op dat wij deze mensen een veilig en rustig verblijf kunnen bieden voor de dagen dat ze bij ons zijn. Medewerkers van alle betrokken instanties spannen zich in om deze crisisnoodopvang met grote zorg te bieden. Ik hoop dat u de komende dagen samen met ons wilt optrekken. Samen zetten wij de schouders eronder, zo doen wij dat in Beuningen!

Sporthal De Tinnegieter

De sporthal van De Tinnegieter beschikt in totaal over 1400m2 aan beschikbare ruimte. Er is één grote zaal van ongeveer 45 bij 33 meter, welke verdeeld kan worden in drie gedeelten van 15 bij 33 meter. Er is nog een aparte ruimte van 126 m2. In het gebouw zijn 17 toiletten, 25 douches en 2 keukens. Er worden voorzieningen bijgeplaatst.

Informatiebijeenkomst

Direct omwonenden ontvangen op 10 maart een informatiebrief over de noodopvang. Voor omwonenden en betrokkenen gaat de gemeente in de loop van volgende week een informatieavond organiseren.

Veel is nog niet bekend

De gemeente krijgt veel vragen over hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wie komen naar Beuningen, welke begeleiding is nodig, hoe verloopt de opvang en hoe kunnen inwoners helpen. Dit is maar een kleine greep van de vragen die er leven maar op al deze vragen kunnen we nog geen antwoord geven. De gemeente is druk bezig om de opvang van en de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne te organiseren. Op de webpagina www.beuningen.nl/oekraine leest u meer informatie en de laatste stand van zaken.