Eerste bewoners noodopvang Asdonck

Op maandag 25 juli zijn de eerste twee chalets van de Noodopvang Asdonck in Beuningen in gebruik genomen. Het gaat om twee Oekraïense gezinnen van 5 en 3 personen. Deze vluchtelingen woonden eerst bij gastgezinnen. Burgemeester Daphne Bergman overhandigde de sleutels aan het eerste gezin.

In totaal staan er straks 41 chalets, voor maximaal 5 jaar. De komende weken zullen de overige chalets één voor één beschikbaar komen. 
 
Daphne Bergman overhandigt sleutels noodopvang Asdonck
Burgemeester Daphne Bergman overhandigt sleutels aan een Oekraïense familie. Zij zijn de eerste bewoners van een chalet van Noodopvang Asdonck in Beuningen. (foto: Gemeente Beuningen)
 

Werkzaamheden

Op 9 mei is de gemeente begonnen met het opschonen van het terrein; de puinverharding is in depot gezet. Op 16 mei ging de eerste ‘schop’ in de grond en is begonnen met de grondwerkzaamheden. Daarna volgde het plaatsen en aansluiten van chalets. 
Naast chalets staan er ook twee algemene units; in één unit is een informatiepunt voor de vluchtelingen gevestigd. Daar is ook vergaderruimte. In de andere unit staan wasmachines en drogers. 
De paadjes zijn aangelegd. De nieuwe uitweg en het trottoir aan de kant van de Waardhuizenstraat is ook af. De beplanting op en rond het terrein volgt als het wat minder warm is.
 

Hoe werkt de noodopvang? 

  • Vaak wonen er meerdere gezinnen in een chalet. De chalets zijn namelijk voor 6 personen. 
  • De gezinnen wassen en koken zelf. 
  • In ieder chalet ligt een gidsje met informatie over praktische zaken als leefgeld, onderwijs, werk, zorg en kinderopvang en de huisregels op het terrein en in de chalets. 
  • Van maandag tot en met vrijdag is er een spreekuur in het informatiepunt. Hier kunnen de bewoners van de noodopvang terecht voor hulp.
  • Iedere dag is er tijdens kantooruren (van 9.00 tot 17.00 uur) een locatie-coördinator aanwezig. Deze houdt zich onder andere bezig met het beheer. De locatie-coördinator helpt ook bij vragen van vluchtelingen die niet kunnen wachten tot een spreekuur.
  • Net als in de crisisopvang in De Tinnegieter zijn vrijwilligers en tolken beschikbaar. 

Instroom via crisisopvang

In eerste instantie stromen mensen door via de crisisopvang. Maar als er plek is kan het ook rechtstreeks vanuit gastgezinnen. Daarom hebben we een wachtlijst aangemaakt. 
De vluchtelingen die belangstelling hebben, melden zich aan door een mail te sturen naar noodopvangasdonck@beuningen.nl met daarin:
de namen / geboortedata / gezinssamenstelling / dieren / medische bijzonderheden / contactgegevens.
Wij zetten ze dan op de wachtlijst. 
 

Wilt u hulp aanbieden of goederen doneren?

  • Hulp aanbieden
Wij krijgen veel vragen over hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Denk aan het schenken van spullen of het helpen als vrijwilliger. Stichting Perspectief verzorgt de coördinatie van vrijwilligers voor de noodopvang. Meld u aan als vrijwilliger of tolk door te mailen naar vip@stg-perspectief.nl of bel 024  675 09 39.
  • Goederen doneren
Via de Facebookpagina van Buurthulp Beuningen, Ewijk, Winssen en Weurt plaatsen wij oproepen voor goederen waar behoefte aan is.
Meer informatie:
 
U kunt meer lezen over opvang op de Asdonck op speciale webpagina over Oekraïne. En er komt regelmatig een berichtje op de gemeentepagina in De Maas & Waler en via social media.